Fatale gevolgen aanvaring Terschelling en Harm en Tjitske stappen samen uit het leven. Dit gebeurde er in oktober 2022

Dit was het meest gelezen nieuws uit Friesland in oktober 2022. Beeld: LC

Tom overleefde aanval van stalker maar ‘zijn’ Mieke kwam om, aanvaring sneldienst Tiger en watertaxi Stromloper laat spoor van verdriet achter en schaatsster Irene Schouten wil nooit meer in Friesland wonen. Dat en meer in ons maandoverzicht van het nieuws uit Friesland in oktober 2022.

10 oktober:  Het scheelde bijna niets of Tom (26) uit Leeuwarden had de aanval op zijn leven  door een stalker niet kunnen navertellen. Maar ‘zijn’ Mieke (21) overleed. „Hij had liever haar plek in die kist ingenomen.”

16 oktober: Boonstra Transport uit Haulerwijk reed jaren met een elektrische truck. Het was één van de weinige elektrische vrachtwagens die in Friesland rondreed. Maar kon het ook uit?

17 oktober: Een harde voorwaarde voor Roompot om branchegenoot Landel over te mogen nemen, was het afstoten van een aantal van de eigen vakantieparken. In Friesland gingen daarom deze vijf Roompot parken in de verkoop

17 oktober:  Bootschade en een gebroken steiger. Dat is het gevolg van een botsing met zeesleepboot Holland bij Terschelling. Op beelden is te zien hoe de Holland hard en achterstevoren de haven binnen kwam varen. Hoe kon dit gebeuren?

17 oktober:  Een aantal voetballers van VV Mildam wachtte in Harlingen op de boot naar Ameland . Tevergeefs, want die vertrekt vanuit Holwerd. „Misschien wilden ze gaan wadlopen”, lacht trainer Michael de Vries van vv Mildam.

20 oktober: Rederij Doeksen mag de tarieven voor boottickets naar Terschelling en Vlieland per 1 januari met een tijdelijke brandstoftoeslag verhogen, om een faillissement te voorkomen. Dit is wat dat betekent voor de ticketprijzen .

21 oktober: Opeens ligt de snelvarende veerboot Tiger, na een harde klap, stil. Daarna wordt langzaam duidelijk wat die klap heeft aangericht: de aanvaring tussen de veerboot en watertaxi Stormloper. Er zijn zeker twee doden en voor het leven van twee anderen wordt gevreesd. In de weken die volgen wordt er steeds meer bekend over de aanvaring. De zeven passagiers aan boord van watertaxi Stormloper waren allemaal verbonden met bouwbedrijf Friso uit Sneek. Ook blijkt dat veerboot Tiger en watertaxi Stormloper vlak voor de dodelijke aanvaring bij Terschelling nog marifooncontact met elkaar hadden. En het grote verdriet wordt pijnlijk duidelijk: ‘Er staat een stoel leeg die niet meer gevuld gaat worden.’ Klasgenoten bij Terschelling vermiste jongen (12) komen op school in Franeker bij elkaar voor rouwverwerking

25 oktober: Niemand wil zonnepanelen van failliet BigSolar . Vorig jaar bezweek het in Leeuwarden gevestigde leasebedrijf voor zonnepanelen. Sindsdien zit de curator met de installaties in zijn maag. ‘Iedereen zit erom te springen en ik kan ze niet kwijt’

29 oktober: Schaatsster Irene Schouten hoeft niet in Friesland te wonen . Ze wordt op en langs de baan al jaren omringd door vooral Friezen, toch was schaatsster Irene Schouten ‘nooit van plan om voor altijd in Friesland te blijven wonen’. Maar waarom wil de West-Friezin dan nooit meer Friesland wonen?

31 oktober: In het voorjaar had Harm zijn vrouw Tsjitske en hun kinderen laten weten: ,,Ik wol net noch in winter.“ De Gorredijkster was op. Veertig jaar reuma en 52 operaties hadden hun tol geëist. Op het moment dat Harm er een punt achter wilde zetten, kreeg Tsjitske een doodvonnis: onbehandelbare kanker. Thomas en Renske verloren in een keer hun beide ouders . Want, besloten Harm en Tsjitske: „As it sa min giet, dan geane we tegearre”. 

Nieuws

menu