Samen met

Stadstuin Techum, een oase van rust waar van alles mogelijk is

Raoul (rechts) samen met Sanne. EIGEN FOTO

Je ziet het aan de bloemen en de groenten die als kool uit de grond schieten. Je ruikt het. Je hoort het ook door de vogels, die af en toe een graantje en liever nog een aardbeitje proberen mee te pikken. Stadstuin Techum floreert onder de zomerzon.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Techumers komen graag naar deze één hectare metende groene oase van rust, waar je tevens lekker op de loungebank plaats kan nemen en er voor de kinderen een grote zandbak is.

Raoul van Klaveren, een van de vele vrijwilligers van Netwerkcentrum Leeuwarden, is beheerder van deze stadstuin. Volgens hem moet het vooral een mooie tuin zijn. ,,Het gaat niet om zoveel mogelijk productie, maar we willen alles wat aan groenten en fruit gekweekt wordt wel proberen te verkopen”, laat hij weten. ,,Dat is dan tegen de prijs die je ook elders voor biologische, zonder insecticiden opgekweekte gewassen, betaalt.”

Er wordt een behoorlijke variëteit aan groenten en fruit in de buitenlucht en de kas gekweekt. Raoul somt op: ,,Naast verschillende koolsoorten zijn dat twee soorten sla, prei, andijvie, paksoi, stengel-ui (bosuitjes), selderij, pepers, paprika’s, komkommers, aubergines, rode bieten, snijbieten, aardbeien, meloenen en tomaten.”

Er is een nauwe samenwerking met Koken in de Wijk zodat ook daar maaltijden gemaakt worden met allerlei producten uit de stadstuin. Bovendien nemen verschillende restaurants uit de regio graag deze op natuurlijke basis gekweekte groenten en fruit af.

De Stadstuin wordt tevens gebruikt door twintig schoolkinderen die er een eigen moestuintje hebben. Ook loopt er een project met de buitenschoolse opvang. Tim, een jongetje uit de wijk, kweekt er meloenen, Stadstuin Techum biedt dus mogelijkheden voor velen.

Het is inmiddels de zesde zomer voor Stadstuin Techum onder leiding van Raoul. Hij heeft een andere achtergrond dan je zou verwachten. Hij werkte bijvoorbeeld als restaurateur van zestiende-eeuwse boeken, maar pakt graag nieuwe dingen aan, met hart en ziel en met succes. Raoul heeft, naast hulp van buurtbewoners, veel steun aan Sanne van Dijssel, die flink meehelpt en extra let op de marketing van de Stadstuin.

Lang niet iedereen weet de weg te vinden naar de Stadstuin, terwijl die vanaf het centrum van Leeuwarden op ongeveer vijf kilometer afstand ligt. Wie met de auto komt wordt aangeraden deze even te parkeren bij de Lidl in Techum. Voorts loop je dan een stukje langs de Molkenkelder - passeer je een mooie boerderij - en ben je er al gauw. De Stadstuin, met een nieuw tegelpad naar de mooie tegelplaats voor de kas, is inmiddels ook rolstoel-toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op de website: netwerkcentrumleeuwarden.nl .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu