Samen met

Slager schotelt klanten halve dierentuin aan BBQ-vlees voor. 'Lekker happen in een zebra, python of kangoeroe'

Slagers Johannes Hoekstra en Jilt Zuidema met de python. FOTO SIMON VAN DER WOUDE

Barbecueën is populair. We verslinden ongans hamburgers, kip, worst, speklappen en schnitzels, maar heel bijzonder is dat niet. Het wordt tijd voor iets anders. Wat dacht je van een halve dierentuin op je bord?
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Slager Johannes Hoekstra van Kwaliteitsslagerij De Schrans uit Leeuwarden schotelt zijn klanten binnenkort de wereld aan exotisch vlees voor. Op zaterdag 7 en zondag 8 mei gooit hij krokodil, bizon, kangoeroe, eland, struisvogel en zelfs zebra en python op het vuur.

,,De proeverij is een mooi verwenmomentje, een lekker uitje voor Moederdag’’, aldus de slager. Vanuit de etalage kijkt een reusachtige wurgslang je met argusogen aan. De tijgerpython, drie meter lang en vijftien kilo schoon aan de haak, fungeert als blikvanger voor het ‘wildlife’ feestje van de slagerij. ,,Puur om aandacht te trekken’’, zegt Johannes Hoekstra terwijl hij op een grote glazen bak wijst waarin de slang over een boompje kronkelt. ,,Deze python belandt niet op de barbecue hoor. Het beestje komt van reptielenwinkel Repticura en gaat gewoon weer naar huis.’’ Het deksel van het terrarium blijft hermetisch gesloten. Hoekstra: ,,We willen hier geen grappen. De slang is niet giftig, maar hij kan wel bijten en wurgen is zijn specialiteit. Laat hem maar mooi zitten waar hij zit.’’

Gratis proeven, als je durft...

Slager Hoekstra wil zijn klanten iets nieuws laten ontdekken voor de BBQ. Vlees dat je niet alle dagen op je bord krijgt. Vandaar de proeverij van bijzondere diersoorten. ,,Je kunt bij ons gratis proeven, tenminste als je durft. Niet iedereen hapt snel in een zebra, krokodil of kangoeroe. Dat begrijp ik ook wel. Maar wie zijn tanden erin zet, zal snel ontdekken dat het vlees erg lekker is. Kangoeroe lijkt op biefstuk, krokodil smaakt als kip en zebra doet denken aan paardenvlees met een vleugje wild: vrij zoet en subtiel van smaak. Bizon is een stoer stuk vlees, echt iets voor mannen, exclusief en lekker. Het is te vergelijken met rundvlees, maar dan nog donkerder en zoeter. Bovendien is bizon relatief gezond. Zo bevat bizon 45% minder calorieën, 87% minder vet en 100% meer ijzer dan rundvlees. Daarnaast bevat het vlees ook nog essentiële vitaminen en mineralen. Geen wonder dat je bizon steeds vaker op de menukaart van bijzondere restaurants tegenkomt.’’

Legaal en verantwoord vlees

De slager benadrukt dat het BBQ-vlees niet uit de dierentuin komt, maar geïmporteerd wordt en beslist legaal is. ,,Het vlees is afkomstig uit landen waar ze met bepaalde dieren in hun maag zitten. Zo kampt Australië met een enorm overschot aan kangoeroes. Die lopen in het wild rond en zorgen voor veel overlast. Het zebravlees is afkomstig uit Zuid-Afrika waar de dieren in reservaten leven en zich zo fanatiek voortplanten dat er sprake is van ‘overbevolking’. Krokodil wordt gekweekt in speciale farms in Zimbabwe, struisvogels in Zuid-Afrika en bizon wordt gefokt in Amerika. Wilde eland komt uit de bossen van Scandinavië. Het pythonvlees is afkomstig uit Azië, van in het wild gevangen dieren. Alles wat we hier laten proeven heeft een eigen verhaal en is 100% verantwoord.’’

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu