Samen met

En toen wandelden de bomen Leeuwarden weer uit

Afsluiting Bosk. FOTO RUBEN VAN VLIET

Honderd dagen. Zolang verbleven de meer dan duizend bomen van het Bosk in Leeuwarden. Zondag 14 augustus beleefde het wandelende bos zijn laatste dag.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Bosk was een van de grotere programmaonderdelen van Arcadia, de opvolger van Leeuwarden-Fryslân 2018. Volgens de organisatie bezochten een paar honderdduizend mensen een of meerdere voorstellingen. Het ging om precies te zijn om 800.000 getelde bezoeken. Naast Bosk konden bezoekers in Oranjewoud naar de kunstexpositie Paradysk. Andere publiekstrekkers heten Under Wetter (Wergea), het Verdriet van de Zuiderzee en het gemeenschapsproject IIS.

Het Bosk in Leeuwarden begon honderd dagen geleden op het Stationsplein. Daarna verhuisden de bomen in hun vierkante bakken dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers naar verschillende plekken in de binnenstad. Via onder meer de Tweebaksmarkt, de Nieuweweg, het Waagplein en Gouverneursplein eindigde het bos onder de voet van de Oldehove. Daar werd de eerste triënnale zondag feestelijk afgesloten. Een triënnale is een feest dat elke drie jaar gehouden wordt. De volgende triënnale in Leeuwarden en Fryslân is dus in 2025.

Dit jaar duurde Arcadia van 6 mei tot en met 14 augustus. Het speelde zich af op diverse plekken in de provincie. Duizenden deelnemers werkten mee aan bijna 200 artistieke projecten. Artistiek directeur Sjoerd Bootsma kijkt tevreden terug: ,,Als je het nieuws en sociale media gelooft, dan leven we in een wereld waarin we recht tegenover elkaar staan. Arcadia is een plek gebleken waarin mensen met elkaar praten over urgente maatschappelijke onderwerpen.”

In 2018 werden Leeuwarden en Fryslân op de kaart gezet toen gezamenlijk Culturele Hoofdstad van Europa werd gevierd. Arcadia bouwt voort op dat succes. Algemeen directeur Immie Jonkman, algemeen zegt: ,,Arcadia is in corona-tijd gemaakt, wat voor de nodige uitdagingen zorgde. Ik ben erg blij met het mooie programma dat we samen met heel veel overheden, scholen, culturele organisaties, het bedrijfsleven en andere partners hebben neergezet. We hebben met z’n allen echt iets in beweging gezet en kijken ernaar uit dit voort te zetten in de volgende editie van 2025.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu