Zwemtrap Havankpark, die afgelopen weekend voor ophef zorgde, te vroeg weggehaald: 'Is het trappetje weg?'

De zwemtrap bij het Havankpark in Leeuwarden, die de afgelopen dagen voor ophef zorgde, is maandagavond weggehaald. Terwijl de gemeente het voorlopig wil gedogen.

Het nu verwijderde trappetje.

Het nu verwijderde trappetje. Foto: Hoge Noorden/ Jaap Schaaf

,,Is het trappetje weg?’’, vraag wethouder Bert Wassink maandagavond verbaasd. Hij hoort net van de Leeuwarder Courant dat de bewoners het uit voorzorg hebben verwijderd. Ze willen voorkomen dat de gemeente Leeuwarden, die een ultimatum tot dinsdag 20 juli had gesteld, het in beslag neemt.

De trap bij het Havankpark, waar zwemmende kinderen uit het water van de Dokkumer Ie kunnen klimmen, is in het nieuws sinds de gemeente Leeuwarden er vorige week een brief op plakte, dat de trap een onverzorgde indruk maakt. Later slikte de gemeente dat in: niet de onverzorgde indruk, maar het gevaar gaf de doorslag. Bovendien had een omwonende geklaagd. En ten slotte is zwemmen in de Dokkumer Ie niet toegestaan.

Voorlopig laten hangen

,,Ik ben er zaterdag wezen kijken’’, vertelt Wassink. ,,Deze zaak kwam voor mij ook wat uit de lucht vallen.’’ Hij stelde vast dat de trap daar als veiligheidsmaatregel nuttig is. Maandag heeft hij overlegd met ambtenaren. ,,We kwamen tot de conclusie: laat dat trappetje voorlopig maar hangen.’’

Die twee zaken hebben elkaar gekruist. De bewoners namen gisteravond op de website van de LC kennis van het standpunt van Wassink, en hebben het trappetje onmiddellijk teruggeplaatst.

De wethouder onderstreept dat het hem hier om de mogelijkheid gaat om veilig uit het water te komen. ,,Want je mag er formeel niet zwemmen.’’ Dat is zo vastgelegd door de provincie: in vaarwegen voor het scheepvaartverkeer is zwemmen volgens het binnenvaartpolitiereglement niet toegestaan. Zwemmers riskeren een boete van 150 euro. Maar provincie en waterpolitie hebben een beleid van ‘gastvrij handhaven’, en op gevaarlijke of drukke plekken wordt eerst gewaarschuwd.

Zwemwatervisie

Dat verbod is ook de reden dat de provincie in 2013 weigerde om toestemming voor juist dit trappetje te geven. De buurtvereniging van het Havankpark had daarom gevraagd. De provincie redeneerde dat de Dokkumer Ie in de staande mastroute zit en daar dus relatief grote schepen varen. Dat kan gevaarlijk zijn voor zwemmers. ‘Zouden we de door u bedachte steiger toestaan, dan trekt dat nog meer zwemmers aan, dus nog meer kans op ongelukken.’

De provincie heeft een maand geleden 53 plekken in Friesland aangewezen als buitenzwemplekken. Daar komt in de toekomst verandering in. Vorige maand heeft Wassink vergaderd met collega’s van andere gemeenten en de provincie, over een nieuwe ‘zwemwatervisie’. Die moet leiden tot meer Friese buitenzwemplekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram