Minima kunnen in alle Friese gemeenten kiezen voor collectieve verzekering met korting, maar lokaal wel grote verschillen

Een verpleegkundige aan het werk in een ziekenhuis. Foto ANP Foto: Niels Wenstedt

Mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of handicap kunnen in alle Friese gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering met gemiddeld ruim 25 euro korting. Wel zijn er lokaal grote verschillen.
Lees meer over
Leeuwarden

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer . Kwetsbare inwoners van Friesland krijgen volgend jaar tot 34,50 euro premiekorting per maand, omdat hun gemeente meebetaalt. De gemeentelijke verschillen lopen op tot 225 euro per jaar.

In Smallingerland zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit. Zij betalen omgerekend 33,03 euro per maand voor een zeer uitgebreide verzekering bij De Friesland. De kosten vallen zo laag uit omdat de gemeente maandelijks 34,50 euro meebetaalt aan de premie.

Kwetsbaren hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed. Geen enkele Friese gemeenten biedt een polis aan die het eigen risico geheel dekt.

Wel wordt in alle gemeenten een verzekering aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen tot 250 euro vergoedt. Ook bieden alle gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen.

Friezen met een maximale zorgtoeslag betalen maximaal 51,78 euro per maand voor een uitgebreide zorgverzekering; hierin zijn het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedeeltelijk gedekt.

Na Smallingerland bestaat de top 3 gemeenten in Friesland met de beste collectieve zorgverzekering uit De Fryske Marren (33,13 euro premie per maand na aftrek van maximale zorgtoeslag) en Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Schiermonnikoog (alle drie 36,78 euro premie per maand).

Nieuws

menu