Zorgverleners zijn ook huurbaas

Ruim 120 mensen die in Leeuwarden thuisondersteuning krijgen, huren ook bij hun zorgaanbieder. ANP XTRA/ROOS KOOLE

Ruim 120 mensen die in Leeuwarden thuisondersteuning krijgen, huren ook bij hun zorgaanbieder. En dat is een perverse prikkel vinden sommige partijen in de raad.
Lees meer over
Leeuwarden

Het gevolg van het koppelen van zorg en verhuur door de zorgaanbieder is dat cliënten hun woonruimte kwijt raken als ze bijvoorbeeld een andere zorgaanbieder willen hebben. Ook op het moment dat de zorg beëindig wordt - wat het uiteindelijke doel is van thuisondersteuning - verliezen zij hun huis of kamer.

,,Als de zorg goed verloopt, kan het functioneren”, zegt Carlijn Niessink van de ChristenUnie. ,,Dit moet je niet willen”, reageert Mohammed Benhammed van de PvdA.

,,Je moet dus zorg blijven ontvangen om te kunnen huren. Het is een perverse prikkel om cliënten in de zorg te houden en om zorg te blijven ontvangen”, vindt Marcel Visser van de VVD. ,,Er is een instelling met 70 cliënten die op deze manier werkt, en dat verloopt prima”, stelt Fokelien van der Meulen van het CDA. ,,Ik weet pas sinds kort de aantallen. Volgens mij zijn we er in het nieuwe plan van af”, zegt Johan Magré van D66.

Geen partij

De gemeente zelf vindt de koppeling tussen wonen en huren niet ideaal laat ze in een schriftelijke reactie weten. ,,Het maakt de cliënt inderdaad meer afhankelijk van zijn zorgaanbieder.” En ook schrijft de gemeente in een brief aan de raad dat de koppeling kan leiden tot onnodige verlenging van de zorg. Toch zegt de gemeente er niets aan te kunnen doen. Een huurovereenkomst tussen zorgaanbieder en cliënt is rechtsgeldig en de gemeente vindt zichzelf hierin geen partij.

,,Onzin.” Zegt VVD-er Marcel Visser. ,,Wie betaalt, bepaalt. Dit kon je in 2015 zeggen, toen de taken bij de gemeente terecht. Maar sinds die tijd zijn de contracten meermaals verlengd. Je had een bepaling tegen een koppelbeding kunnen opnemen.”

,,Dat klinkt juridisch mooi dicht getimmerd, maar de gemeente besteedt de zorg wel uit aan deze aanbieders”, vult Carlijn Niessink van de ChristenUnie Visser aan.

WMO

Omdat er een aanbesteding heeft plaats gevonden van de WMO, is veel zorg vanaf 1 januari in andere handen. Windkracht058 gaat samen met een aantal andere partijen de zorg aanbieden. Dat betekent voor sommige cliënten dat hun aanbieder van zorg én huisvesting, vanaf 1 januari niet meer meedoet in Leeuwarden en zij dus ook hun huisvesting verliezen.

Voor 85 mensen die via zo’n koppeling zorg en woonruimte ontvangen, is intussen een oplossing gevonden. Voor veertig mensen nog niet. ,,Er wordt gezocht naar een oplossing op maat met de nieuwe zorgaanbieders”, aldus de gemeente. ,,Wij vertrouwen erop dat er voor hen op tijd een oplossing komt.”

En dat is ook de grootste zorg van Fokelien van der Molen van het CDA. ,,Ik ben bang dat sommigen tussen wal en schip terechtkomen. Want hoe krijgen deze jongeren straks een plek?

Namen van zorgaanbieders die met deze constructie werken, wil de gemeente niet noemen.

Nieuws

menu