Zitting moordzaak Chinees uitgesteld vanwege 'corona-achtige klachten' verdachte

Onderzoek aan de Gebrandyweg.

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

De verdachte van moord op de Leeuwarder Chinees Rong Kun Liu kampt met ‘corona-achtige klachten’. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak kon daarom donderdag niet doorgaan.
Lees meer over
Leeuwarden

Advocaat Peter Bonthuis laat weten dat zijn eveneens uit China afkomstige cliënt (26) koortsig en verkouden is. Het is niet duidelijk of de man ook een coronatest heeft ondergaan, maar hij is in ieder geval medisch onderzocht in de penitentiaire inrichting Ter Apel waar hij op dit moment verblijft en is voor de zekerheid in isolatie geplaatst. ,,Nog heel even is een digitale beeldverbinding overwogen’’, stelt Bonthuis, ,,maar dat is in een zaak als deze niet geschikt.

De rechtbank besloot daarom donderdagochtend de voorlopige hechtenis van de nog steeds ontkennende verdachte met maximaal drie maanden te verlengen. Het streven is om de zaak in november alsnog inhoudelijk te behandelen. De verdachte wordt moord, dan wel gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd.

In de nacht van 1 op 2 juli 2019 zou hij zijn 73-jarige huisbaas Rong Kun Liu in zijn woning aan de Mr. P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden om het leven hebben gebracht om hem vervolgens te beroven van 5150 euro. De verdachte huurde destijds een kamer bij het slachtoffer.