Zij slaagden glorieus na 'bizar jaar' - en de school leerde er ook wat van

Het is de week van de diploma-uitreikingen. Na een ‘bizar jaar’, zoals demissionair minister Arie Slob het deze week in Heerenveen zei, halen scholen van alles uit de kast om er voor de leerlingen een bijzonder feestje van te maken.

Ze vond dat ze haar tijd op een geweldige manier aan het verprutsen was in de klas, maar Jella-Rike Spijkervet zette de knop om. Uiteindelijk slaagde ze cum laude. Haar docenten gaven haar een regisseursstoeltje thuis.

Ze vond dat ze haar tijd op een geweldige manier aan het verprutsen was in de klas, maar Jella-Rike Spijkervet zette de knop om. Uiteindelijk slaagde ze cum laude. Haar docenten gaven haar een regisseursstoeltje thuis. FOTO NIELS DE VRIES

De zon schijnt vrolijk op haar glitterjurk en Jella-Rike Spijkervet (17) schittert zelf ook. Waar ze in de derde van het gymnasium gefrustreerd haar dagen sleet op RSG Magister Alvinus en de school en haar ouders zich grote zorgen maakten, is ze nu het stralend middelpunt op een feestje.

Docenten zijn naar haar huis in Sneek gegaan om Jella-Rike in het zonnetje te zetten. Op geheel eigen wijze heeft ze haar diploma gehaald, cum laude zelfs. ,,Je moest eens weten wat jij ons hebt geleerd’’, zegt mentor Bob Verhulst.

Ze vond dat ze haar tijd op een geweldige manier aan het verprutsen was in de klas, vertelt vader Ard-Jen Spijkervet. Ze zat niet lekker in haar vel, vult moeder Margriet Faber aan. En zelf bekent ze: ,,Als het even kon spijbelde ik.’’

Dat ging niet ten koste van haar resultaten, de achten en negens bleven komen bij de toetsen. Verhulst bedacht toen dat zijn school niet voor niets een Begaafdheids Profiel School is, die zich ten doel stelt meer op maat onderwijs te bieden aan hoogbegaafde leerlingen. Om te voorkomen dat zij in een negatieve spiraal terechtkomen.

,,We hebben de rollen omgedraaid en Jella-Rike gevraagd: hoe zou jij het willen hebben? En vanaf dat moment ging het roer om. Dat paste fantastisch bij haar, zelf de regie hebben over haar schoolcarrière.’’ De docenten bezorgen daarom, naast het diploma en de schoolhoodie, ook een regisseursstoel voor de geslaagde leerling.

Ze schat dat ze na de ingreep misschien nog zes lesuren in de school doorbracht, terwijl ze vijftien vakken volgde. ,,Ik had ‘legaal’ tijd voor andere dingen, zoals zeilen. Docenten vonden het niet altijd leuk. Ik was de leerling die er nooit was maar wel achten haalde op de toetsen.’’

Ze gaat medicijnen studeren in Groningen. ,,Op de universiteit moet je sowieso al meer zelfstandig doen. Maar we hebben het erover gehad en de uni zei: laat maar zien hoe je het in Sneek deed. Als dat hier ook werkt is het geen probleem.’’

‘Dan maar met de limousine’

Tientallen mensen in één ruimte, dat gaat nu nog niet, dus hield Piter Jelles De Dyk in Leeuwarden maandag, net als vorig jaar, een drive-through diploma-uitreiking voor de 75 mavo-kandidaten. Het verzoek aan de familie was om met een versierde auto te komen.

Als je ouders gescheiden zijn en allebei een gezin hebben, past dat niet in één voertuig, waarop Wesley van der Ploeg (16) gekscherend riep: dan moeten we maar met de limousine. ,,Hij bedoelde het als grapje maar ik dacht: leuk idee, ga ik regelen. Je slaagt tenslotte maar een keer’’, vertelt zijn moeder Samantha Dol.

De meterslange slee trok uiteraard alle aandacht, ook van docenten, zoals Annemieke Veurman en Romkje van der Meer op de foto.

Om de paar meter stond er een groepje docenten met een felicitatie voor de leerlingen. In een tent kregen ze hun diploma. Wesley kreeg ook nog een oorkonde op de wall of fame, vanwege zijn hoge cijfer voor biologie. ,,We hebben er echt een feestje van gemaakt’’, aldus zijn moeder.

Diploma in fabriekshal

Studenten van de opleiding Technicus Engineering van het Friesland College waren gisteravond in hun element. In hun auto’s reden de 25 geslaagden een rondje door de zagerij, walserij, frees- en lasafdeling bij de Mannen van Staal.

Het Leeuwarder bedrijf was vorig jaar ook al het decor voor de diploma-uitreiking. Uit nood geboren, maar omdat de techniekomgeving perfect past bij de studenten en hun opleiding, werd besloten het feestje gisteravond nog eens te herhalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram