Zeven huizen op terrein van gesloten schooltje in Hilaard, zowel voor starters als voor ouderen en gezinnen

Woningschetsen voor de nieuwbouw in Hilaard.

Woningschetsen voor de nieuwbouw in Hilaard. Bron: ontwikkelaar Toeck

Op de plek van de gesloten basisschool in Hilaard komen zeven koopwoningen. Ze zijn bedoeld voor starters, gezinnen en ouderen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het gaat om christelijke basisschool De Reinbôge . Die sloot in 2019 de deuren , omdat het leerlingental tot onder de 23 was gezakt. Het vrijgekomen gebouw is van de gemeente. Die ging met het dorp op zoek naar een nieuwe bestemming. Het gebouw zelf hoefde niet behouden worden.

Starterswoningen

In Hilaard is behoefte aan nieuwe huizen. De gemeente vroeg ontwikkelaars hiervoor plannen in te dienen. Er kwamen drie reacties. Burgemeester en wethouders kozen deze week voor het idee van ontwikkelaar Toeck uit Burgum. Die koopt de grond aan de Hoptilsterdyk voor 230.000 euro.

Toeck wil zeven koophuizen bouwen. Ze krijgen een schuurvormig ontwerp en bestaan uit twee bouwlagen. ‘Ons plan biedt drie starterswoningen en vier levensloopbestendige woningen. Deze vier woningen kunnen afhankelijk van de vraag in de markt meer of minder worden vergroot zodat ze ook een logeerkamer of meerdere slaapkamer kunnen bieden’, zo staat in de plantoelichting.

Samen eigenaar

Zoveel mogelijk groen blijft gespaard. De kopers worden samen eigenaar van openbaar gebied rond hun woningen. Er is nog een tijdrovende bestemmingsplanwijziging nodig om wonen hier mogelijk te maken.