Zeven flaters, maar toch wint Lútsen Bakker uit Groningen opnieuw het Grut Frysk Diktee

Winnaar Lútsen Bakker van het Grut Frysk Diktee.

Winnaar Lútsen Bakker van het Grut Frysk Diktee. Foto: Jacob van Essen

Opnieuw is Lútsen Bakker uit Groningen de winnaar van het Grut Frysk Diktee. Net als in 2022 gaat hij naar huis met het ‘Gouden Dakje’.
Lees meer over
Leeuwarden

Helemaal tevreden was de deelnemer niet. Maakte de Groninger vorig jaar nog een halve fout, deze keer waren dat er maar liefst zeven.

Tritigersdilemma

De tekst van het dictee, dat woensdagavond werd uitgezonden door Omrop Fryslân, was geschreven door Iris Kroes en ging over het dertigersdilemma. Oftewel, het tritigersdilemma .

De zangeres verklaarde dat ze veel uren achter haar woordenboek had doorgebracht. Struikelblokken waren woorden als koskitengrien , ljuensk en trewes .

Teams

Naast twintig deelnemers die zich gekwalificeerd hadden, deden ook vijf teams mee. Met een groepsgemiddelde van slechts 17 flaters behaalden de dominees uiteindelijk een ruime voorsprong op de journalisten, gevolgd door de pabostudenten.

De opnames van het Grut Frysk Diktee vonden dinsdagavond plaats in de Steateseal op het Provinsjehûs in Leeuwarden. Toen de techniek even op zich liet wachten, zong de zaal op voorzet van Iris Kroes uit volle borst het Frysk Folksliet.