Zes maanden cel voor nieuwjaarsrellen op de Voorstreek in Leeuwarden: 'Ik ben er zo ingerold'

Een 21-jarige man uit Leeuwarden die heeft meegedaan aan de rellen met oud en nieuw op de Voorstreek is gisteren door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. De Leeuwarder moet een eerder door de rechter voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van een maand ook uitzitten.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

De verdachte had volgens eigen zeggen een liter cognac achter de kiezen toen hij op nieuwjaarsnacht besloot mee te doen aan de rellen op de Voorstreek. Een groep jongeren gooide glas, stenen, stoeptegels en zwaar vuurwerk naar de politie. De Leeuwarder zei dat hij niet bij de groep hoorde; hij was bij vrienden die in de buurt woonden.

Hij kwam af op het rumoer van de rellen en droeg vervolgens zijn steentje bij. „Ik ben er zo ingerold”, zei hij. Een agent had gezien dat hij met vuurwerk gooide, maar dat ontkende de man. Hij zou alleen met een paar fietsen hebben gesmeten. Toen de politie een paar charges uitvoerde, zette hij het op een lopen. Even verderop, bij de voetbalkooi aan het Peterseliewaltje, zou hij een andere jongen met de vuist in het gezicht hebben geslagen. Ook dat ontkende hij.

Schorsing van gevangenisstraf teruggedraaid

De man heeft een poosje vastgezeten. Van de rechter-commissaris mocht hij naar huis, mits hij geen andere strafbare feiten zou plegen. In april werd de schorsing teruggedraaid toen hij werd betrapt op het rijden onder invloed van cannabis. De reclassering was behoorlijk negatief over de verdachte. Die zou eigenlijk een behandeling moeten ondergaan, maar dat ziet hij niet zitten.

„Als je het zelf niet wilt, dan lukt het ook niet”, legde de man uit. Voor officier van justitie Inge Schaafsma restte er maar één optie: een forse gevangenisstraf van acht maanden. De rechter maakte er zes maanden van. Noorman vond dat alle feiten konden worden bewezen, inclusief de mishandeling bij de voetbalkooi. De Leeuwarder moet het slachtoffer 500 euro smartengeld betalen. De jongen liep twee beschadigde tanden op.

Niet de eerste veroordeling voor nieuwjaarsrellen

Eerder dit jaar, op 25 januari, is een 24-jarige Leeuwarder veroordeeld voor zijn aandeel in de nieuwjaarsrellen op de Voorstreek. De man kreeg een werkstraf van 180 uur en een celstraf van 60 dagen, waarvan 56 voorwaardelijk. Hij ging wel akkoord met een behandeling en hulp bij zijn drank- en drugsgebruik.

Een 22-jarige Leeuwarder had brandende fakkels naar de politie gegooid. Hij werd op 11 januari veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en 46 dagen cel, waarvan 45 voorwaardelijk. Beide verdachten hadden het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraffen al in voorarrest uitgezeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank