Zes maanden cel voor Belg die inbrak bij vijf Leeuwarder cafés

FOTO ANTON KAPPERS

Een 41-jarige Belg die op 7 september met een hoogwerker van het dak van een café in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden werd gehaald heeft woensdag zes maanden cel opgelegd gekregen. Hij had tevergeefs een poging gedaan om bij het café in te breken.
Lees meer over
Leeuwarden

Op de zitting van de politierechter bleek dat de Belg vanaf eind augustus in iets meer dan een week tijd had ingebroken in vier andere Leeuwarder cafés in de binnenstad. In de Kleine Kerkstraat bleef het bij een poging omdat de eigenaar iets hoorde en de politie had gebeld. In de andere cafés was de inbreker wel succesvol geweest.

Behalve dat hij geld – uit kassa’s en gokkasten – had weggenomen en een paar tv’s, had de inbreker vooral een ravage achtergelaten. Een enkele keer had hij zich tegoed gedaan aan een flesje bier. De man zei dat hij onder invloed was van drank en drugs toen hij de inbraken pleegde. Hij suggereerde dat iemand iets in zijn drinken had gedaan, daardoor zou hij dagenlang niet hebben geslapen.

Het geld had hij aan cocaïne uitgegeven, de spullen die hij had gestolen had hij met zijn dealer geruild voor drugs. De Belg verbleef bij familie in Leeuwarden. De officier van justitie eiste negen maanden cel. De rechter maakte er zes maanden van. Het waren „hele nare feiten”, vond de rechter.

„Vooral in deze tijden van corona heeft de horeca het al heel lastig. U hebt gewoon heel bruut en brutaal ingebroken”. De man was een paar keer binnengekomen door simpelweg de voordeur te vernielen. Aan twee caféhouders moet hij schadevergoedingen van 2063 en ruim 2800 euro betalen.

Nieuws

menu