Zes dieren die zich op bijzondere wijze voortplanten te zien in AquaZoo

Blauwe pijlgifkikker. FOTO AQUAZOO LEEUWARDEN

Vissen die als regen uit de lucht lijken te vallen en mannetjespadden die eitjes op hun rug dragen. In dierentuin AquaZoo in Leeuwarden zijn deze bijzondere dieren nu te zien.

In een nieuwe ruimte van het park zijn sinds het afgelopen weekend zes nieuwe diersoorten te zien die een ding met elkaar gemeen hebben: ze planten zich op een opvallende wijze voort. Het gaat om balearenpadden, Portugese vuursalamanders, killivissen, twee soorten pijlgifkikkers, vampierkrabben en axolotls.

Bedreigde diersoorten

Een aantal van de diersoorten wordt, door klimaatverandering en milieuvervuiling, met uitsterven bedreigd. Dierentuinen zetten zich ervoor in om de soorten te behouden, onder andere door het verhaal van deze soorten te vertellen.

De verschillende manieren waarop de dieren zich voortplanten staan in AquaZoo centraal. Zoals van de balearenpadden. De mannetjes dragen de bevruchte eitjes op hun achterpoten. Dat doen ze zo'n drie weken. Daarna zetten ze de eitjes weer in het water, waarna de kikkervisjes uitkomen.

 

Herontdekte paddensoort

De balearenpadden zijn naar AquZoo toe gekomen vanuit een Engelse dierentuin. De dierentuin is daarmee het enige dierenpark in Nederland waar de pad te zien is. In het wild leeft de pad op Mallorca. Een tijd lang werd er gedacht dat de pad uitgestorven was. In 1977 werd hij beschreven op basis van fossielen. Twee jaar later werd hij herontdekt. Daarna is er een fokprogramma opgezet, waarna de balearenpad werd geherintroduceerd in zijn natuurlijke leefomgeving.

,,Dat is echt de redding geweest van de balearenpad'', stelt William Kreijkes, hoofd dierverzorging van AquaZoo. ,,Inmiddels gaat het weer beter met de padden, maar het is nog altijd een kwetsbare diersoort. Er zijn nog maar zo’n 500 tot 1500 paren in het wild.''

Opgroeiende dieren

Naast de verblijven van deze dieren is in de nieuwe ruimte van AquaZoo een dierenverblijf waar de ontwikkeling van opgroeiende jonge dieren uit de andere verblijven afwisselend te aanschouwen is.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden