Het zelfgemaakte zompige walhalla van Coos en Peter Jan in Hilaard trekt niet alleen vogels, maar verandert ook het leven in de stal

Het ene weiland is het andere niet. In het zompige grasland van melkveehouder Coos Andreae nestelen slobeenden, tureluurs, kieviten en grutto’s. Geef de vogels water en ze komen. En in hun kielzog verandert er nog veel meer.

Nazorger Peter Jan Kroese (links) en boer Coos Andreae, scheppers van een vogelparadijs.

Nazorger Peter Jan Kroese (links) en boer Coos Andreae, scheppers van een vogelparadijs. Foto: Marcel van Kammen

Lees meer over
Leeuwarden

Grijze plassen weerspiegelen de lucht in het kruidenrijke grasland van melkveehouders Coos en Aukje Andreae. Wolken schuiven voorbij en in de verte roepen grutto’s, tureluurs en kieviten. Deze plasdras, dit natte land aan de voet van de kerktoren in Hilaard, barst van het leven. Dit land is het resultaat van nauwgezet teamwerk van vogelwachter Peter Jan Kroese en het boerenechtpaar Andreae.

Wat is natuur?

Negen van de tien Friezen vinden natuur heel belangrijk, zo bleek onlangs uit een enquête van het Planbureau Fryslân. En als je ze vraagt naar de belangrijkste functie van natuur zet 90 procent het ervaren van rust, stilte en een mooi uitzicht op de eerste plaats. Maar wat is natuur? Een serie.