Sein brand meester bij platenzaak in binnenstad Leeuwarden, geen slachtoffers in panden

FOTO: PRONEWS

Aan de Voorstreek in Leeuwarden woedde donderdag een uitslaande brand in een pand. De brandweer had de brand rond kwart over zes na urenlang blussen onder controle. Het nablussen neemt de hele avond in beslag.
Lees meer over
Leeuwarden

Donderdagavond om half acht werd het sein brand meester gegeven. Stichting Salvage is ingeschakeld om de getroffenen bij te staan. De brandweer meldt dat er nog veel brandweerwagens in de binnenstad zijn voor nabluswerkzaamheden en controles.

Het gaat om de opslag van de platenzaak Music & Film van eigenaar Wobbe van Seijen, naast de platenzaak. Van Seijen, die een kijkje kwam nemen bij de brand, maakte een verslagen indruk.

‘Beladen plek in de binnenstad’

De brandweer zette in op het behoud van de naastgelegen panden. Zo werd de kapperszaak, pal naast de brandende panden, nat gehouden. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden meldde even voor 17:00 uur dat er zich geen mensen meer in de brandende panden gevonden. ,,Geen slachtoffers’‘, zei hij. ,,We hebben de brand op De Kelders (najaar 2013, red.) nog vers in het geheugen. Ik ben hier naartoe gegaan om met eigen ogen de stand van zaken te zien.’‘ Buma sprak over een ,,beladen plek in de binnenstad.’‘

,,We hebben omstanders op grote afstand gehouden’‘, zegt Buma over de honderden inwoners die bij de brand kwamen kijken. ,,Als er zoiets gebeurt vergeet je even de rest. Het is een gekke tijd.’‘

Blussen duurt nog uren

Brandweerwoordvoerder Jan-Willem Zwart gaf eerder al aan dat het blussen van de brand ,,tot diep in de avond’‘ zou duren. De brandweer kon het pand donderdagmiddag nog niet betreden. Met hoogwerkers werden de panden van boven natgehouden om erger te voorkomen. ,,We zien dat het vuur naar achteren gaat’‘, zei Zwart. De naastgelegen panden lijken behouden gebleven.

Water uit de stadsgracht

Omdat de brand in de nauwe binnenstad woedde, werden omliggen straten afgezet. De brandweer bestreed de brand met water uit de stadsgracht. Omdat de Voorstreek al snel werd afgesloten, kwamen nieuwsgierigen samen op De Kelders. De politie sprak hen aan op de anderhalve meter, die nauwelijks werd gerespecteerd.

Lees ook | Publiek komt massaal af op brand aan Voorstreek: ‘Er is brand en weg anderhalve meter’

De Tweebaksmarkt werd afgesloten en ook in omringende straten waren overal brandweerlieden bezig met slangen. Ze haalden vooral water uit de stadsgracht. De Voorstreek zelf was vanaf de meeste plekken niet meer te bereiken, maar op De Kelders stond wel veel publiek.

De brand brak even voor 15:00 uur uit in de opslag van de platenzaak, aan de zijde van de even huisnummers aan de Voorstreek. Al snel kregen inwoners van Leeuwarden een NLAlert op hun telefoon. Door de hevige rookontwikkeling werd inwoners gevraagd binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De rook trok over de hele binnenstad en was in de wijde omgeving te zien. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

Het woonhuis boven de opslag heeft naar alle waarschijnlijkheid zware schade opgelopen. De brand was even na het avonduur onder controle.

Gemeentelijk monument

Het sierlijke pand uit 1878 heeft een status van gemeentelijk monument. Enkele jaren geleden is een vergunning aangevraagd om appartementen te bouwen op de drie verdiepingen boven de winkel. In de omgeving van het winkelpand staan enkele rijksmonumenten.

Nieuws

Meest gelezen