Kiest Leeuwarden voor bruisende inhoud of gedegen techniek bij Zalen Schaaf?

Kiest Leeuwarden voor bruisende inhoud of voor doortimmerde techniek? Drie plannenmakers presenteerden dinsdag hun ideeën voor Zalen Schaaf.

Afbeelding van het voorstel door Turfmarkt BV.

Afbeelding van het voorstel door Turfmarkt BV. Bron: gemeente Leeuwarden.

Aanleiding was een prijsvraag die de gemeente voor het complex aan de Breedstraat heeft uitgeschreven. De drie teams voldoen aan de randvoorwaarden. Ze zijn ieder bereid om het voor 400.000 euro te kopen en zullen dit deels financieren met kleinschalige woningbouw. De digitale live-presentaties verschilden dinsdag sterk van toon en accent.

Kruisbestuiving

Annemarie Lindeboom en Liselot Jaspers Focks kwamen met het plan Agora , dat inzoomt op ontmoeting tussen allerlei soorten gebruikers. Er komen werkstudio’s, ateliers voor kunstenaars, plek voor onderwijs en optredens. De aankoop gebeurt door vastgoedman Jaap Hoekstra en Mydomo. Lindeboom, Jaspers Focks en evenementenman Jan Gaastra nemen de exploitatie op zich.

Het team Zalen Schaaf Blijft! gaf een swingende showpresentatie met als belangrijkste gezichten evenementenman Bobby Veenstra en filmer Steven de Jong. Ze wensen van Schaaf een theater- en muziektempel te maken. Nog dit jaar willen ze los met bijvoorbeeld theaterproductie De Nieuwe Kameleon.

Het gebouw moet ook een plek zijn voor langdurige schouwburgshows, zoals rond Mata Hari, in samenwerking met Joop van den Ende. Bouwbedrijf Friso zit in het plan voor de investeringen en de verbouw.

Buffer

De ontwikkelmaatschappij Turfmarkt B.V gaf een veel koelere technische presentatie. In deze club werken bouwbedrijf De Vries, Adema Architecten en de Amsterdamse ontwikkelaar Blue Banner RED samen. Hun inzending concentreert zich sterk op de verbouw, architectuur en herinrichting. De woningen langs de Breedstraat komen grotendeels los te staan van Schaaf.

Hierdoor ontstaat een grotere tuin en is er ruimte voor dertien woningen, iets meer dan in de andere plannen. Financieel geeft dit een buffer voor culturele activiteiten. Die bedenken de indieners niet zelf: zij zoeken hiervoor andere partijen.

Een jury heeft de plannen al beoordeeld. De ‘Turfmarktclub’ scoorde het hoogst met een 7,5. Zalen Schaaf blijft! ontving een 6,5 en Agora moest het met een 6 doen. De gemeenteraad kan in april een keuze maken. Hierbij wegen de financiële haalbaarheid en de belangen van de buurt zwaar mee. Ook de vraag of de functie van Schaaf op een hoger plan wordt getild, is een criterium.

Veel informatie over de plannen is hier te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden