Zalen Schaaf: de prijsvraag belemmert juist de toekomst

Zalen Schaaf in Leeuwarden. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Zalen Schaaf kan in een groot aantal behoeften voorzien. Dat staat in het Herbestemmingsplan Zalen Schaaf dat maandag werd gepresenteerd aan de raad.
Lees meer over
Leeuwarden

Precies twee dagen voordat de gemeenteraad in debat gaat over (onder meer) de toekomst van Zalen Schaaf vond de presentatie van het plan voor de raad plaats. Kern van het verhaal is dat Zalen Schaaf een moderne proeftuin wordt waaruit nieuwe vormen van onderwijs, zorg, ondernemerschap en cultuur ontstaan. En Zalen Schaaf moet worden overgenomen van de gemeente, zegt Annemarie Lindeboom die het plan schreef.

,,Er zijn serieuze gesprekken met partners, investeerders en gebruikers van Zalen Schaaf”, aldus Lindeboom. Een financiële onderbouwing zit nog niet bij het plan. ,,Maar dat is bewust. Dit is het plan dat we aan de raad hebben gepresenteerd. De prijsvraag voor de bestemming van Zalen Schaaf belemmert ons.”

Prijsvraag

De prijsvraag voor de toekomst van Zalen Schaaf hangt intussen zo’n vijf jaar boven de markt. Doel van de gemeente is om op die manier tot een nieuwe bestemming van het ruim tweehonderd jaar oude theater te komen. Maar intussen is de grootste partij in Leeuwarden en warm voorstander van het behoud van Zalen Schaaf, de PvdA, tegen de prijsvraag.

,,Rond de prijsvraag is heel veel onduidelijk. Wanneer moet het plan ingeleverd worden? En dan duurt het nog eens vijf maanden voordat er een uitslag is. Dat belemmert ons ook in het maken van afspraken met investeerders en partners. Want hoe maak je afspraken als je niet weet of je het ook daadwerkelijk kan uitvoeren? En vanaf wanneer? Juist door de prijsvraag kan je geen duidelijk financieel plan maken.”

Volgens Lindeboom is het plan geschreven met input van exploitant Bobby Veenstra en de Vrienden van Schaaf. ,,Het is een gedragen plan.” Vanavond praat de raad over de toekomst van Zalen Schaaf.

Nieuws

Meest gelezen