Wetsus wil meer opening van zaken over hacks en afpersingen bij bedrijven

De Watercampus in Leeuwarden. FOTO ARCHIEF LC

Wetsus wil, net als Maastricht University, dat bedrijven die worden gehackt of afgeperst dit openbaar maken. Beide instellingen werden afgelopen jaar getroffen door hackers. In het NTR-televisieprogramma De Kennus van Nu spreken de instellingen over de hacks.
Lees meer over
Leeuwarden

Zowel Wetsus als de universiteit zagen zich genoodzaakt grote sommen geld te betalen om het netwerk te redden. Ze roepen nu op tot meer opening van zaken rondom hacks, omdat dit volgens hen andere bedrijven kan helpen om zich in de toekomst te wapenen tegen hacks. „Als het je overkomt, wees dan wijs en goed voorbereid, zodat je niet zoals wij in overleg moet met zo’n boef”, vertelt directeur Johannes Boonstra van Wetsus.

Wetsus werd tijdens de hack al geholpen door Maastricht University, die hun hack toen al achter de rug had.

Meer openheid: jazeker, maar hoeveel Wetsus uiteindelijk aan de hackers heeft betaald wil Boonstra niet zeggen. Hij zegt wel dat het „vele malen lager dan de bedrijfsschade die we anders zouden lijden.” Maastricht University zag zich genoodzaakt bijna 200.000 euro te betalen aan de criminelen. Boonstra wil wel kwijt dat er uiteindelijk ,,een fractie’’ is betaald van de 197.000 euro die de Universiteit van Maastricht moest neertellen.

Als het je overkomt, wees dan wijs en goed voorbereid

De uitzending van De Kennis van Nu gaat woensdagavond over de kwetsbaarheid van het internet. Om 22:15 uur is het te zien op NPO 2.

Nieuws

menu