Werkzaamheden op Vliegbasis Leeuwarden hervat na incident met Belgische F-16

Het moment waarop de Belgische piloot aan zijn parachute hing. Uiterst rechts in het weiland is zijn schietstoel te zien. Linksboven is goed te zien hoe de F-16 het gebouw heeft geraakt.

De normale bedrijfsvoering is vrijdagochtend weer opgepakt op de Vliegbasis in Leeuwarden, nadat donderdagochtend een Belgische F-16 een gebouw op de basis ramde.
Lees meer over
Leeuwarden

Twee F-35’s gingen vrijdagochtend de lucht in voor een trainingsmissie, dat gebeurt vrijdagmiddag nogmaals. De Weapons Instructor Course, waar de Belgische F-16 en haar piloot onderdeel van waren, vliegt vrijdag niet, maar begint maandag weer met vliegen in het Nederlandse luchtruim.

Donderdag werden alle werkzaamheden op de vliegbasis stilgelegd toen een F-16 tijdens het opstarten plots begon de accelereren, een glazen wand verbrijzelde en tot stilstand kwam in een gebouw van de technische dienst.

De piloot van het jachtvliegtuig wist zichzelf met de schietstoel in veiligheid te brengen en brak daardoor zijn been. Een andere Belgische collega, die nog met de F-16 bezig was, werd een stuk meegesleurd door de F-16 en raakte lichtgewond.

Het was normaal gesproken het afscheid van de Nederlandse F-16’s op de Vliegbasis geweest, die vertrokken donderdag naar Vliegbasis Volkel.

Nieuws

Meest gelezen