Werkstraffen voor oud-conciërge Stedelijk Gymnasium en zoon voor examenfraude

Met een sleutel die de man (49) al in de herfst van 2018 had nagemaakt, wist hij samen met zijn zoon (nu 20 jaar) in het voorjaar van 2019 de kluis te openen waar de examenopgaven in lagen. ANP

De voormalige conciërge van het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden is dinsdag, net als zijn zoon, wegens examenfraude en diefstal met een valse sleutel veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Lees meer over
Leeuwarden

De conciërge (49) had in het voorjaar van 2019 met een nagemaakte sleutel de kluis opengemaakt waar de examenopgaven in lagen. De opgaven van acht vakken die de zoon (nu 20 jaar) volgde, werden gekopieerd en op een usb-stick opgeslagen. Nadat de zoon de examens had gemaakt, werden de ingevulde formulieren van tenminste drie vakken ook nog eens uit de kluis gehaald en aangepast.

De vader kon het niet verkroppen dat zijn zoon geleidelijk aan lagere cijfers haalde. De man zei dat hij was verblind door de familie-eer, die belangrijk is in de Hindoestaanse cultuur waar hij en zijn zoon deel van uitmaken. Zijn zoon heeft gedurende de hele schoolperiode onder druk van zijn vader gestaan. Hij wilde de hoge verwachtingen waarmaken en durfde uit respect voor zijn vader geen weerstand te bieden aan diens aansporingen voor het plegen van examenfraude.

Zoon voelde zich gedwongen

Volgens de rechtbank voelde de zoon zich gedwongen een keuze te maken. „Het afwijzen van zijn vader of het plegen van examenfraude”. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden vijf maanden cel voor de vader en een werkstraf van 150 uur voor de zoon. De rechtbank hield meer dan het OM rekening met de ouderdom van de zaak en met de impact die de zaak heeft gehad op de verdachte en diens gezin.

De man werd op staande voet ontslagen, hij kreeg last van depressieve gevoelens en op financieel gebied zijn er problemen gekomen. Het examen van de zoon werd ongeldig verklaard en hij werd uitgesloten van verdere deelname aan het examen. De oud-conciërge werd veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Bij de zoon werd het jeugdstrafrecht toegepast, hij kreeg een werkstraf van 80 uur. De rechtbank hield er rekening mee dat hij zich ten opzichte van zijn vader in een afhankelijke positie bevond.

Nieuws

menu