Werkstraffen geëist tegen vrouwen die cadeaubonnen van zorggroep Noorderbreedte achteroverdrukten

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Twee vrouwen die eind 2018 cadeaubonnen hebben gestolen van zorggroep Noorderbreedte, hoorden vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank werkstraffen tegen zich eisen.
Lees meer over
Leeuwarden
Tytsjerksteradiel

De zorginstantie had eind 2018 meer dan vierduizend cadeaubonnen – zogeheten Tintelingen cadeaukaarten – ingeslagen als een soort kerstgratificatie voor het personeel. Een 54-jarige inwoonster van Leeuwarden, werkzaam als schoonmaakster, had het ‘t bontst gemaakt. Zij werd ervan verdacht dat ze uit dozen in het kantoor van een teamleidster bij verzorgingshuis Abbingahiem in Leeuwarden 81 cadeaubonnen had gestolen.

Na onderzoek bleek dat de vrouw via haar emailadres de bonnen had verzilverd. Ze had voornamelijk cosmetica en parfum besteld bij Ici Paris XL. In eerste instantie legde de vrouw, nadat ze in februari 2019 was aangehouden, een bekennende verklaring af. Een week later kwam ze met een alternatief scenario, waar ze vrijdag op de zitting aan vast bleef houden.

Een vrouw zou haar in het fietsenhok van Abbingahiem hebben benaderd en haar de bonnen voor de helft van de prijs hebben aangeboden. Een „ronduit ongeloofwaardig” verhaal vond officier van justitie Ingrid Kluiter. De vrouw stond destijds onder bewind, ze had 40 euro weekgeld. Om dan 700 of 800 euro op te hoesten voor een stapel cadeaubonnen, dat geloofde Kluiter niet. Zij eiste een werkstraf van 80 uur.

Verzorgende drukte negen cadeaubonnen achterover

Een 32-jarige inwoonster van Oentsjerk was zelf als verzorgende werkzaam bij een verzorgingshuis in Burgum, toen ze eind 2018 een stapeltje Tintelingen-bonnen achterover had gedrukt. De vrouw was indertijd gokverslaafd en was daardoor financieel in de problemen gekomen. Bij haar bleef het beperkt tot negen cadeaubonnen, die ze had besteed bij Bol.com en Ici Paris XL.

De diefstal was dan ook niet het zwaartepunt op de dagvaarding: de vrouw had in 2017 zo’n 8000 euro van haar toenmalige schoonmoeder gestolen. Ze hielp haar schoonmoeder soms met online bankieren en had zo de inloggegevens afgekeken. Ze had het geld naar haar eigen rekening overgemaakt. De vrouw zei dat ze soms hele dagen op haar telefoon roulette zat te spelen. Ze kwam op een gegeven moment niet meer uit met haar geld.

Zelf noemde ze het „een vreselijke fout”. „Ik kan het helaas niet terugdraaien”, zei de vrouw. De diefstal kwam aan het licht toen de schoonmoeder wilde pinnen en er niks op haar rekening stond.

Beide vrouwen werden op staande voet ontslagen. De vrouw uit Oentsjerk zit nu in de schuldsanering. Kluiter eiste een werkstraf van 80 uur plus 60 uur voorwaardelijk. Verder zou de vrouw zich moeten laten behandelen en zou ze een verbod moeten krijgen op het deelnemen aan kansspelen.

De rechter doet op 13 november uitspraak.