Werkstraf voor vrouw die 'kerstpakket' met drugs voor broer PI Leeuwarden in smokkelde

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Vlak voor de kerst vorig jaar, op 23 december, smokkelde een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden voor haar broer een pakketje met hasj en harddrugs bij gevangenis de Marwei naar binnen. Het had bijna tot gevolg dat de vrouw zelf naar de gevangenis moest.
Lees meer over
Leeuwarden

De officier van justitie tilde er zwaar aan dat de vrouw het drugspakket – er zat xtc, speed, cocaïne en hasj in – bij de gevangenis naar binnen had gesmokkeld en eiste een maand cel plus een maand voorwaardelijk. De officier noemde het smokkelen van drugs in de gevangenis „een ernstige verstoring van de orde”.

Degene voor wie de drugs zijn bedoeld, kan ze binnen de gevangenismuren gebruiken om ze te verkopen of te ruilen voor andere zaken, lichtte de officier toe. Ze eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De vrouw had het pakketje aangemeld als een doosje met cd’s, bestemd voor haar broer die op dat moment in de gevangenis zat. Ze had een berichtje van haar broer gekregen dat er ‘s nachts een pakketje bij haar in de brievenbus gegooid zou worden. „Ik dacht dat het om wiet ging”, zei de vrouw. „Het is gewoon stom, dat weet ik zelf ook wel”, vulde ze aan. „Wiet mag ook niet”, reageerde rechter Tom Wolters.

Het ging in totaal om 10 gram harddrugs en een blokje hasj. Dat de vrouw drugs de gevangenis in wilde smokkelen, rekende de rechter haar extra zwaar aan. In haar voordeel telde dat ze geen strafblad had. De vrouw kreeg een werkstraf van 50 uur. Daarbovenop legde de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee weken. „U moet dit gewoon niet weer doen”, waarschuwde Wolters.

Nieuws

menu