Werkstraf voor vrouw die agenten in het kruis trapte en in het gezicht krabde

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden mishandelde op 23 augustus twee agenten. De ene politieman werd in het gezicht gekrabd, zijn collega kreeg een trap in het kruis. Donderdag op de zitting van de politierechter werd duidelijk dat de vrouw zich doodschaamde voor het voorval.
Lees meer over
Leeuwarden

Nadat ze was opgepakt, had de politie de vrouw de camerabeelden laten zien. Ze was zich kapot geschrokken. Naderhand had ze geen idee wat er was gebeurd. „Het is voor mij één grote zwarte vlek, ik begrijp het echt niet”, zei ze tegen rechter Gustaaf Wijnands. Ze wist nog dat ze bij een vriendin wat had gedronken en dat ze in een kroeg in de Doelesteeg was geweest.

„Daarna gaat het licht uit, het is het laatste wat ze zich kan herinneren”, aldus advocaat Erik Stoeten. De vrouw gedroeg zich vervelend, ging dicht tegen een agent aan staan en maakte de politiemensen uit voor „mongolen”. Nadat ze een slaande beweging maakte, werd ze opgepakt. Ze verzette zich, krabde een agent in het gezicht en gaf de ander een trap in het kruis.

Nadat ze de beelden had gezien, bood de vrouw haar excuses aan. De agenten hadden de indruk dat ze drugs had gebruikt, maar dat ontkende ze. Ze was wel eerder op de avond door een auto aangereden en van de fiets geslingerd. De volgende dag stelde de huisarts vast dat ze een hersenschudding had.

Dat in combinatie met een herseninfarct dat ze begin vorig jaar kreeg, zou volgens Stoeten het onvoorspelbare gedrag kunnen verklaren. Officier van justitie Liselotte de Vroome eiste een werkstraf van 40 uur. Een passend voorstel vond de rechter. Hij nam het over. Wijnands hield er rekening mee dat de vrouw het boetekleed had aangetrokken en zich overduidelijk enorm schaamde. „Ik denk dat u het niet nog een keer laat gebeuren”.

Nieuws

menu