Werkstraf voor verwarde vrouw die met mes naar agent gooide

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 43-jarige vrouw uit Leeuwarden is maandag wegens poging tot zware mishandeling veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Begin juli vorig jaar gooide de vrouw een mes met een lemmet van 18 centimeter in de richting van een politieagent.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat gebeurde in de beschermd wonen-locatie van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), aan het Cambuursterpad in Leeuwarden. De vrouw was in de war en onder invloed van drugs en medicijnen. Ze had te horen gekregen dat ze niet langer in de instelling mocht blijven. Ze zei dat ze een paniekaanval kreeg.

De politie kreeg een melding dat ze de begeleiders van VNN met messen bedreigde. Volgens advocate Hilde Terpstra wilde haar cliënte zichzelf iets aandoen. De politie riep dat ze het mes moest laten vallen en spoot met pepperspray. De vrouw gooide het mes onderhands weg.

Volgens de vrouw gooide ze het naar de grond, maar het mes scheerde rakelings langs het bovenbeen van een van de agenten. De politieman moest aan de kant stappen. Terpstra zag daar geen poging tot zware mishandeling in. Rechter Kees Post wel. Volgens de rechter was de kans dat de agent zwaar letsel opliep wel degelijk aanwezig, het mes had een bovenbeenslagader kunnen raken.

Post hield rekening met de geestelijke toestand van de vrouw en veroordeelde haar tot een werkstraf van 100 uur en 3 weken voorwaardelijke celstraf. De vrouw moet zich bij de reclassering melden, ze moet zich laten behandelen en ze moet meewerken aan controles op het gebruik van verdovende middelen. Op de zitting bood ze haar excuses aan de agent. „Ik heb hem niet willen verwonden”, zei ze.