Werkstraf voor oplichter uit Leeuwarden die shopte met gekochte wachtwoorden en gebruikersnamen

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Omdat er een negatieve BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie) op zijn naam stond, kon een 22-jarige Leeuwarder niets bestellen bij webshops. Daar had de man wat op gevonden: via Marktplaats kon hij op een forumsite twee geldige accounts kopen.
Lees meer over
Leeuwarden
Smallingerland

Dat had de Leeuwarder gedaan: voor twee tientjes kocht hij van de twee bestaande accounts de gebruikersnamen en de wachtwoorden. Het bleek dat beide accounts op naam stonden van inwoners uit Drachten. De man bestelde schoenen en kleding bij Zalando, bij de Mediamarkt had hij zijn oog laten vallen op een iPhone.

De fraude werd vroegtijdig ontdekt en de Leeuwarder kreeg niets toegestuurd. Maar zowel de Mediamarkt als Zalando deden aangifte van een poging tot oplichting. Daarvoor kreeg de man woensdag van de politierechter bij verstek een werkstraf van 120 uur. Een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van twee maanden – voor een geweldzaak – zette de rechter om in nog eens 120 uur gratis werken.

De Leeuwarder had bij de politie verklaard dat hij via de forumsite contact kreeg met iemand die in eerste instantie in bitcoins betaald wilde worden. Toen dat niet mogelijk was, werd de betaling via Afterpay gedaan. De man zei dat hij de kleding en de schoenen voor zijn zoontje had besteld. De rechter sprak van „een sluwe en slinkse manier om de BKR te omzeilen”.

Nieuws

menu