Werk bij spoorwegovergang Schrans: wat merken we er van?

De enorme bouwklus bij de overweg in de Schrans begint nu. Foto LC/Erwin Boers

De wijde omgeving van het Leeuwarder NS-station verandert deze week in een bouwplaats. Dit blijft zo tot 1 december. Tienduizenden fietsers, voetgangers, treinreizigers en automobilisten hebben hier hinder van.
Lees meer over
Leeuwarden

Wat gebeurt er?

Het station en de spoorwegovergang in de Schrans worden klaargemaakt voor intensiever spoorverkeer op het traject naar Groningen. Hierbij wordt de oostkant van het perron gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het spoor wordt deels verdubbeld en de spoorwegovergang wordt compleet vernieuwd. Ook de aansluiting van de Hollanderdijk op de Schrans wordt anders ingericht.

Wat zijn de gevolgen?

Zeer veel Leeuwarders reizen dagelijks heen en weer tussen de winkels, scholen en bedrijven rond de Schrans en de binnenstad. Zij zullen de komende weken vaak moeten omrijden, vooral ‘s nachts. Vanaf komende vrijdagavond (20 november) tot woensdagochtend (25 november) is de overweg helemaal dicht, dus ook overdag.

De tekst gaat verder onder de foto.

Wat betekent het voor fietsers?

Zij kunnen tot 1 december ‘s nachts niet meer langs de overweg. Dit geldt overdag ook voor de periode van vrijdag 20 november (20.00 uur) tot en met dinsdag 24 november. De meeste tweewielers zullen moeten uitwijken via spoorwegovergang Achter de Hoven. Wie aan de westkant van de stad (Vosseparkwijk/Huizum-West) werkt of woont, kan ook kiezen voor het Stephensonviaduct.

Wat betekent het voor voetgangers?

Zij kunnen altijd gebruik maken van de wandeltunnel onder het NS-station. Hier zijn ook liften beschikbaar.

Wat betekent het voor automobilisten?

Vanaf woensdagavond 18 november om 23:30 uur mogen zij niet meer over de overweg. Ook de afslag naar de Hollanderwijk is vanaf dat moment niet meer beschikbaar. Dit duurt tot 1 december. Automobilisten kunnen omrijden via de overweg in de Oostergoweg.

Wat betekent het voor treinreizigers?

De reistijd kan de komende weken tot een half uur extra oplopen, want een deel van de reis verloopt tot december per bus. Fietsen mogen niet mee in deze bussen.

Wat betekent het voor de omgeving?

In een wijde cirkel rond het station is deze maand veel bouwverkeer. De werkzaamheden gaan 24 uur per dag door. Dit kan geluidsoverlast geven, vooral bij de spoorwegovergang. Er is ook ,,geuroverlast’’ mogelijk, zo staat in een brief aan de buurt. Verder is een groot aantal parkeerplaatsen tijdelijk bezet met containers en bouwbusjes.

Is er nog onduidelijkheid?

Jazeker. Volgens de brief aan omwonenden wordt de overweg iedere avond om 22.00 uur afgesloten voor langzaam verkeer. Prorail meldt dit ook . Het staat echter anders op de borden aangegeven. Die vermelden dat de route pas om 23.30 uur wordt afgesloten. Zo staat het ook in het persbericht dat de provincie woensdagmiddag heeft uitgebracht.

Nieuws

menu