Gemeenten waarschuwen en sluiten wegen vanwege schaatsdrukte

De weg langs de Bonkefeart en de hele wijk Blitsaerd in Leeuwarden zijn vrijdag afgesloten voor auto’s vanwege de schaatsdrukte.

Parkeren is er niet meer mogelijk en de wijk is alleen nog toegankelijk voor bewoners, zo meldt de gemeente Leeuwarden. Er was vrijdagmiddag veel handhaving en politie op de been. Ook zaterdag wordt de hele wijk Blitsaerd preventief afgesloten vanwege de parkeerproblematiek.

De gemeente Heerenveen roept schaatsers op niet meer naar De Deelen te komen. ,,Het is hier té druk op het ijs en bij de parkeerplaatsen.’'

Eerder op de dag werd een tijdelijk parkeerverbod aan de Badweg bij It Nannewiid in Oudehaske ingesteld. Auto’s parkeerden massaal op de weg de afgelopen dagen, dit maakt het voor hulpdiensten moeilijk om de locatie te bereiken.

Buiten Friesland

Ook buiten Friesland is er sprake van schaatsdrukte. De gemeente Rotterdam roept schaatsliefhebbers op om niet meer naar de Bergsche Plassen en de Rotte te komen omdat het te druk is. Het verkeer wordt afgesloten. ,,Wil je het ijs op? Blijf dan dicht bij huis. Houd 1,5 meter afstand en is het te druk? Keer dan om”, aldus de gemeente Rotterdam.

De gemeente Hardenberg meldt dat het te druk is bij de Oldemeijer en dat de recreatieplas daarom is afgesloten.

De gemeente Stichtse Vecht stelt mogelijk een noodverordening in als het in en rond het schaatsgebied De Molenpolder te druk blijft. Eerder op vrijdag werden al geen auto's toegelaten. Die maatregel geldt nog tot en met zondag. Ook de Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen zijn daardoor niet bereikbaar voor schaatsers die met de auto komen.

Kabinet, veiligheidsregio's en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Ook al ligt er nog zo'n mooie ijsvloer, het is niet de bedoeling dat iedereen daar gaat schaatsen, zeggen ze doelend op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Schaatsen
Winter
Video