Weet jij wat je kind online doet?

Twee Leeuwarder scholieres met hun mobiele telefoons. Foto: Henk Albers

Ieder kind heeft tegenwoordig een mobieltje in de hand. Wat zich daarop afspeelt is voor veel ouders een raadsel en de digitale ontwikkelingen zijn niet altijd bij te benen.
Lees meer over
Leeuwarden

Ouders hebben minder zicht op hun kind dan vroeger en dat kan gevaarlijk zijn. Met de campagne ‘Niet mijn Kind’ vragen hulporganisaties Fier, Koraal, Sterk Huis en Free a Girl aandacht voor online risico’s voor kinderen.

Johannes Dijkstra, projectleider digitale zorg bij Fier in Leeuwarden, komt geregeld verhalen tegen van meiden en jongens die slachtoffer zijn geworden van online seksueel geweld. ,,We leven in een cultuur waarin je gemakkelijk dingen doorstuurt en er is een heel grote groep die niet snapt dat het doorsturen van bijvoorbeeld een naaktfoto schadelijk kan zijn voor een ander. Sexting, het versturen van seksueel getint beeldmateriaal, op zich is niet erg als het met wederzijdse toestemming gebeurt. Het probleem ontstaat als iemand met dat beeldmateriaal gechanteerd wordt of als het gedeeld wordt met anderen.”

Wat je als ouder kunt doen?

Volgens Dijkstra is geïnteresseerd zijn in wat je kind online doet de beste manier om ervoor te zorgen dat je kind met je durft te praten als het misgaat. ,,De vraag ‘wat heb je vandaag online gedaan?’ zou net zo logisch als ‘hoe ging het op school?’ moeten zijn.”

Op de campagnewebsite nietmijnkind.nl bieden de organisaties advies en informatie aan voor ouders die zich zorgen maken om hun kind. Ook kunnen ouders er tips vinden om met hun kind in contact te blijven.

Nieuws

Meest gelezen