Weest Wel: ineens staat er een nieuwe Liwwadder tekst bovenop een groot gebouw in Leeuwarden

De nieuwe letters WEEST WEL staan sinds 1 juni op het oude belastingkantoor aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. Foto Hoge Noorden/Jacob Van Essen

WEEST WEL: ineens staat er weer een nieuwe Liwwadder tekst op een Leeuwarder gebouw, namelijk het oude belastingkantoor aan de Tesselschadestraat. Je ziet het als je de stad binnenrijdt vanaf het WTC.
Lees meer over
Leeuwarden

Een takelbedrijf hees de grote letters ‘s middags op het gebouw. Het initiatief kwam van kunstproject Sichtberens, dat eerder al meer van dit soort teksten in het Stadsfries op gebouwen zette. Dit hield verband met de Culturele Hoofdstad 2018.

In 2019 werd er een bouwvergunning voor de letters op het belastingkantoor aangevraagd en nu is het dan eindelijk zo ver. Marten Winters van Sichtberens liet destijds weten dat Weest Wel een dubbele betekenis heeft: ,,Het is Liwwadders, maar ook Nederlands. Dan betekent het: doe het goede.’’

Sichtberens had de letters nu eigenlijk zonder vooraankondiging willen plaatsen, maar zoiets gaat moeilijk, want hier zijn nu eenmaal bouwaanvragen voor nodig, zeker op het belastingkantoor, dat een status als jong monument heeft.

Het wachten is nu nog op de terugkeer van de tekst Ja Jongu Nee Juh op het Zaailand. Deze beroemde verwijderde tekst was de afgelopen jaren wel leesbaar bij het NS-station, maar dan alleen voor inzittenden van de de treinen aan de westzijde.

Elders zijn nog meer woorden blijven staan. Kijk maar eens naar het gebouw van de nieuwe Cotton Club op de Nieuwestad. Daarboven is nog altijd HERT te lezen.

Nieuws

menu