Weer vertraging procedures voor festivals Groene Ster

Psy-fi. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het procedure-circus rond festivals in de Groene Ster dreigt door te lopen tot in de zomer van volgend jaar. Het nieuwe bestemmingsplan is namelijk weer vertraagd.

Het gemeentebestuur van Leeuwarden is voorstander van muziekfestivals in het gebied aan de oostkant van de stad. Tegenstanders stappen echter jaarlijks naar de rechter om evenementen met versterkt geluid tegen te houden. De rechtbank geeft hen daarin geregeld gelijk, omdat het bestemmingsplan onvoldoende onderbouwing biedt voor festivals.

Burgemeester en wethouders werken daarom al jaren aan een nieuw bestemmingsplan, dat wel een juridische basis biedt voor geluidsevenementen. Ook bij de voorbereiding van dit plan komen tegenstanders logischerwijs in actie via inspraak en procedures.

B en W hoopten het nieuwe bestemmingsplan voor de komende zomer vast te stellen, maar inmiddels is duidelijk dat dit niet lukt voor komend najaar. Gevolg: de gemeenteraad kan het plan niet voor de komende winter vaststellen.

Tegenstanders zullen na de vaststelling vrijwel zeker verder procederen bij de Raad van State. De kans dat dit rechtsorgaan voor de zomer van 2021 uitspraak doet, lijkt klein. Het festivalseizoen dreigt dus opnieuw door juridische strijd beheerst worden.

De coronacrisis is deels de veroorzaker van de nieuwe vertraging, zo laten B en W weten. Verder moeten ,,reacties op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), nog in het milieueffectrapport worden verwerkt.’’ Een - wettelijk verplichte - informatieavond over de plannen kan vanwege de corona waarschijnlijk niet doorgaan. Ook dat leidt tot vertraging.

Komende zomer vallen vanwege de corona geen festivals te verwachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Festivals Groene Ster