Was de 12 kilo hennep in woning in Leeuwarden 'een handeltje' of 'een stash' die bewoner voor iemand moest bewaren?

De politie vond in januari vorig jaar maar liefst 12 kilo wiet in de woning van een 25-jarige ex-inwoner van Leeuwarden. In eerste instantie had de man tegen de politie gezegd dat de wiet van hem was. Het ging om „een handeltje”.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Maandag bij de politierechter kwam de verdachte, hij is inmiddels verhuisd naar Enschede, met een ander verhaal op de proppen: het ging om een zogenoemde ‘stash’, een voorraad drugs die hij voor iemand moest bewaren. Wie die iemand was, dat wilde de verdachte niet zeggen. Voor zijn eigen veiligheid, beweerde hij.

Dat hij indertijd in een coffeeshop werkte, die ook nog eens naast zijn woning was gelegen, dat was toevallig. Het was ook puur toeval dat de politie de voorraad vond: er was een melding gedaan van een inbraak in de woning van de verdachte. De deur stond open, waarschijnlijk was er sprake van een ripdeal, een criminele transactie waarbij een van de partijen beroofd wordt door de andere.

Behalve de 12 kilo hennep vond de politie 824 gram hasj en meer dan 3000 euro aan cash geld in de woning. Over het geld zei de verdachte dat het van hem was. Het was zijn eerlijk verdiende salaris dat hij van de bank had gehaald. „Ik heb het liever bij me dan op de bank”, aldus de verdachte.

Dat het ging om kleine coupures was voor de officier van justitie een signaal dat het om drugsgeld ging. De officier ging er wel vanuit dat de verdachte niet degene was die in de handel zat. „Maar het is wel aannemelijk dat het geld en de drugs met elkaar te maken hebben”. De rechter bepaalde dat de man het geld niet terugkrijgt. Voor witwassen, het in bezit hebben van de wiet en de hasj kreeg de verdachte een werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank