'Wapenstok en pepperspray hadden verschil kunnen maken' bij incident Stationsplein in Leeuwarden

De man achtervolgde de ordehandhavers met een mes. FOTO SCREENSHOT DUMPERT

Dat een wapenstok en pepperspray voor handhavers wel eens goed van pas zouden kunnen komen, bleek twee weken geleden, toen een verwarde man (49) buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bedreigde met een mes op het Stationsplein in Leeuwarden.

In gesprek met Vakbond BOA ACP sprak Mark Schellingerhout van de gemeente Leeuwarden over het incident en hoe een betere uitrusting het verschil had kunnen maken.

Halverwege mei 2019 deed de gemeente Leeuwarden een formele aanvraag voor een wapenstok en pepperspray voor haar handhavers. De aanvraag is nog in behandeling en gaat zeker nog wel even duren, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Eerst moet een aanvraag namelijk naar het team Korpscheftaken, die hem duurstuurt naar het Openbaar Ministerie.

Wanneer die twee instanties een advies hebben uitgebracht, krijgt de gemeente de adviezen terug en moet ze de formele aanvraag, aangevuld met de twee adviezen, nog doen bij bureau Justis. Justis velt op basis hiervan het eindoordeel.

Lees ook: Man (49) met mes aangehouden op Stationsplein Leeuwarden

Boa’s uit heel Nederland voeren al langer actie voor een betere uitrusting, maar tot dusver zonder succes.

Filmpje op internet ‘ontzettend vervelend’

Een filmpje van het incident op het Stationsplein ging naderhand over het internet en naast commentaar op de verwarde man leverde het ook vervelende reacties aan het adres van de handhavers op. ,,Dat het filmpje over het internet gaat, vinden zij ontzettend vervelend”, vertelt Schellingerhout namens de handhavers. ,,In het bijzonder door sommige reacties van burgers, waaruit soms blijkt dat die geen inzicht hebben in het werk dat wordt verricht.”

Omdat verwarde personen en geweld in eerste instantie vaak op het bordje van de handhaving komen, vindt Schellingerhout het verstandig om een wapenstok en pepperspray aan de uitrusting toe te voegen, om in het geval van escalatie de tijd tot het arriveren van de politie te kunnen overbruggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden