Waarom de subsidie voor politiek programma van Liwwadders na drie uitzendingen stopt

De subsidie van de gemeente Leeuwarden voor het programma Raad op 1 van Liwwadders stopt na drie uitzendingen. Veel te vroeg, aldus programmamaker en presentator Andries Veldman.

Andries Veldman. SCREENSHOT YOUTUBE

Andries Veldman. SCREENSHOT YOUTUBE

De Raad op 1 is een politiek programma over de gemeenteraad van Leeuwarden en sinds september wordt het via internet uitgezonden. De gemeente Leeuwarden besloot het programma van de lokale nieuwssite Liwwadders subsidie te geven: 517 euro per aflevering. En in eerste instantie voor drie uitzendingen.

,,Het gaat om een lokaal initiatief om de gemeentepolitiek dichter bij de mensen te brengen, en dat moet je koesteren vind ik”, zegt griffier Frans van der Heide van de gemeente Leeuwarden.

Niet goed genoeg

Opmerkelijk was dat de gemeenteraad er niet in het openbaar over besloot maar in het presidium - een overleg van de fractievoorzitters van alle partijen. Een overleg dat niet openbaar is. ,,Dat was een pragmatische keuze, de raad besluit er dan over via de fractievoorzitters en het ging ook om een pilot”, aldus Van der Heide.

En datzelfde presidium besloot vorige week dat het na drie uitzendingen genoeg was. ,,Het eindoordeel was dat het niet goed genoeg was, hoe jammer dan ook”, aldus Frans van der Heide.

Verwachtingen

Bearn Bilker, oud-wethouder van Leeuwarden en oud-burgemeester van Kollumerland, is voorzitter van de Stichting Loods50 voor onderzoeksjournalistiek en van daaruit betrokken bij het programma Raad op 1. Hij is verbaasd dat de gemeente het programma niet verder wil subsidiëren. ,,Het programma voldoet niet aan de verwachtingen, is ons verteld. Maar wat die verwachtingen dan zijn? Wij hebben niets op papier gezien.”

,,We hebben een afweging gemaakt aan de hand van criteria. Zoals de onderwerpkeuze, de snelheid en dynamiek van het programma, de keuze voor gasten en de mate van verdieping om maar een aantal voorbeelden te noemen. Er was niet veel discussie over in het presidium”, aldus Van der Heide.

Vijf uitzendingen

Vijf uitzendingen maakte Liwwadders van Raad op 1. Als het gaat om snelheid en dynamiek, zoals Van der Heide stelt, valt er inderdaad wel wat op het programma af te dingen. De tweede aflevering duurde maar liefst 3 uur en 48 minuten. De presentatie van de eerste drie gesubsidieerde afleveringen was in handen van Peter Boomsma, oud-politiewoordvoerder, die intussen is vervangen door Andries Veldman van Liwwadders zelf.

Op de YouTube-pagina van Liwwadders TV zijn alle uitzendingen terug te kijken. Volgens Youtube is de eerste aflevering 62 keer weergegeven. De laatste 125 keer. Maar volgens Bearn Bilker zou die laatste uitzending van vorige week door meer dan 1100 mensen bekeken zijn. Bilker weet dat omdat hij zelf te gast was in die aflevering. ,,Dat is wat de technicus tijdens de uitzending zei. Dat er 1100 mensen keken.”

Frans van der Heide van de gemeente Leeuwarden trekt dat hoge aantal kijkers in twijfel. ,,Als ik zie dat een raadsvergadering via internet door zo’n vijftig tot zestig mensen wordt bekeken, dan vind ik dat wel erg hoog.”

Andries Veldman kan het hoge aantal niet verklaren. ,,Dat zei de technicus van de uitzending, ik heb daar geen verstand van joh! We hebben van tevoren wel meer aandacht aan de uitzending gegeven via Twitter.” Waarom Youtube een veel lager aantal weergaven meldt - 125 weergaven voor de uitzending die 1100 kijkers zou hebben getrokken - kan Veldman niet uitleggen.

,,Wat ik wel merk, is dat het programma aanslaat. Het voegt iets toe en we komen zeker boven de uitzendingen van de gemeenteraad zelf uit. Makkelijk”, zegt Veldman.

Doorgaan

Stoppen met Raad op 1 nu de gemeentelijke financiering wegvalt, is geen optie voor Bilker en Veltman. ,,Nee we gaan door, het programma wordt elke keer beter. Je kan nauwelijks een oordeel vormen over de kwaliteit van de uitzendingen na drie afleveringen”, vindt Veldman. ,,En dan heb ik nog een primeurtje voor je, we hebben binnenkort waarschijnlijk ook een nieuwe presentatrice. Hendrikje Talsma. Het is de bedoeling dat we om en om gaan presenteren.”

Het programma werd niet alleen door de gemeente Leeuwarden gefinancierd. Voor dit jaar kreeg Liwwadders 60 duizend euro van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Tienduizend euro daarvan is bestemd voor de eerste dertien afleveringen van Raad op 1.

En als de kwaliteit van het programma daadwerkelijk beter wordt, zoals Veldman stelt, dan is gemeentelijke subsidie in de toekomst misschien wel weer mogelijk. ,,Ik doe de deur niet helemaal dicht”, aldus Frans van der Heide van de gemeente Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden