Waar komen de mysterieuze gaten in het Herenwaltje in Leeuwarden vandaan?

Het is een mysterie: in het Herenwaltje in Leeuwarden vallen geregeld gaten in het wegdek. Buurman Jes Wassenaar wijst op de gracht die daar tot 1884 was.

Jes Wassenaar kijkt op het Herenwaltje. De wandelaars beneden lopen waar dinsdag nog een flink gat zat.

Jes Wassenaar kijkt op het Herenwaltje. De wandelaars beneden lopen waar dinsdag nog een flink gat zat. FOTO ASING WALTHAUS

’s Avonds was er niks aan de hand, dinsdagochtend zat er zo’n gat in het wegdek van het Herenwaltje in Leeuwarden, dat buurvrouw Aukje de gft-container erin had gezet om ongelukken te voorkomen. Het was wel een vierkante meter, schat Jes Wassenaar, die er vanuit zijn huis het zicht op had. Naar binnen gevallen klinkers staken over de rand.

,,Als je met je scooter of brommer onderweg bent naar de koffieshop en je komt dat gat tegen, dan ben je wat langer onderweg’’, spot Wassenaar, verwijzend naar het drukke verkeer van en naar coffeeshop Liberty. Het Herenwaltje is een zijstraat van de Nieuwestad.

Steeds vaker gaten in de weg

Nu komt het wel vaker voor, dat er na zware regenval of een gebarsten waterleiding een sinkhole in het wegdek onstaat, door het weggespoelde zand. Leeuwarden heeft daar, zoals alle gemeentes, een protocol voor, het gat wordt afgeschermd met een hek en zo snel mogelijk weer dichtgemaakt, meestal binnen een dag of twee.

Maar op het Herenwaltje lijkt meer aan de hand te zijn. ,,De frequentie neemt de laatste jaren erg toe’’, zegt Wassenaar. ,,Op een gegeven moment moest ik elke twee weken wel met de gemeente bellen. Je blijft hier aan het dichtmaken.’’

Daarom werd er dinsdag meer materieel ingezet, om te onderzoeken of hier iets anders aan de hand is. Zo is onduidelijk waar al dat weggespoelde zand blijft. En waarom deze sinkholes hier onstaan zonder hevige buien en zonder wegvallende druk op de waterleiding bij de omwonenden. Het onderzoek was vruchteloos, het gat is weer dicht.

Oude grachten

Maar Wassenaar, die gespecialiseerd is in de geschiedenis van Leeuwarden en daar samen met Ad Fahner programma’s over maakt, heeft wel een mogelijke verklaring. Vroeger was het Herenwaltje een gracht. Die is in 1884 gedempt, net als de verderop gelegen Eewal en de Wortelhaven. Langs die route, onder de pleinen bij het stadhuis, het Stadhouderlijk Hof en restaurant De Walrus door, konden mensen van de Voorstreek naar de Nieuwestad varen.

Of dat de reden is, weet Wassenaar niet. ,,Maar als je de gracht weer open graaft, ben je wel van het probleem af. Laat er maar weer water langs lopen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden