WTC verliest kort geding rond Cambuurgrond in Leeuwarden

De Stadionontwikkeling Cambuur (SOC) mag de grond achter het Leeuwarder WTC blijven opeisen. Dit heeft de Leeuwarder rechtbank beslist in een kort geding.

Ontwerp van het Cambuurstadion.

Ontwerp van het Cambuurstadion. Widdershoven architecten

Het WTC heeft een ingewikkeld grondconflict met Wyckerveste, de ontwikkelaar achter de SOC. In 2019 sloten beide partijen een koopovereenkomst over ruim 22.000 vierkante meter. Op deze WTC-grond moeten bijvoorbeeld vrijetijdsvoorzieningen (het Leisure Dome) verrijzen.

Wyckerveste heeft zich inmiddels teruggetrokken als ontwikkelaar, maar verkocht de stadionplannen door aan bouwbedrijf Van Wijnen. Om verder te kunnen blijft de levering van de WTC-grond noodzakelijk. De SOC wil die grond snel hebben, zodat Van Wijnen de planontwikkeling kan voortzetten.

Het WTC vindt echter dat de situatie ingrijpend is veranderd en wil er opnieuw over onderhandelen. Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat het voetbalstadion op 20 juni 2022 klaar is, denkt het WTC. Dit is volgens het koopcontract een vereiste.

Vorige week ontmoetten de partijen elkaar bij de rechter. De SOC moet ophouden de grond op te eisen, zo vroeg het WTC in een kort geding. De rechter heeft de vordering afgewezen, zo maakte zij woensdag bekend. De proceskosten van 1683 euro komen voor rekening van het WTC.

Overigens is de kwestie hiermee nog lang niet afgedaan. Of de SOC en Van Wijnen kan voldoen aan de eis om het Cambuurstadion op tijd af te bouwen, is vooralsnog onzeker. Ook op andere punten blijft er onenigheid en onduidelijkheid bestaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Nieuw Cambuurstadion