Vrouwen huurden auto speciaal voor 'serieuze strooptocht' langs winkels

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Twee vrouwen uit Rotterdam en Leeuwarden hielden in de zomer van 2018 een ware strooptocht langs winkels in Sint Annaparochie, Franeker en Bolsward. Vrijdag moesten ze voor de rechter verschijnen, maar ze kwamen niet opdagen.
Lees meer over
Leeuwarden
Súdwest-Fryslân
Waadhoeke

Voor de strooptocht had de 32-jarige Rotterdamse zelfs speciaal een auto gehuurd. Samen met haar 30-jarige vriendin uit Leeuwarden liep ze uiteindelijk in Bolsward tegen de lamp.

In een paar uur tijd hadden ze spullen gestolen bij Hema-vestigingen in Sint Annaparochie, Bolsward en Franeker. In die laatste twee plaatsen waren ze ook bij de Zeeman naar binnen geweest en in Bolsward hadden ze ook nog de Aldi met een bezoek vereerd.

Speciaal geprepareerde tassen

Bij alle winkels hadden ze gebruikgemaakt van speciaal geprepareerde tassen om de gestolen spullen in te doen. De Rotterdamse bekende dat ze speciaal om winkeldiefstallen te plegen een Renault Twingo had gehuurd. Allebei hadden ze tegen de politie gezegd dat ze uit geldgebrek uit stelen waren gegaan. Een opmerking waar rechter Gustaaf Wijnands grote vraagtekens bij plaatste.

Wijnands sprak de vrouwen vrij van de diefstal in Sint Annaparochie, daarvoor was te weinig bewijs. De Rotterdamse werd ook vrijgesproken van de diefstal bij de Zeeman in Bolsward. Zij heeft een strafblad en zij kreeg dan ook de hoogste straf: zes dagen cel – zolang hebben beide vrouwen vastgezeten – plus 30 dagen voorwaardelijk.

De Rotterdamse kreeg verder een werkstraf van 40 uur. De Leeuwardense had tot dan toe een blanco strafblad, zij kreeg een straf die gelijk was aan het voorarrest plus 30 dagen voorwaardelijk. De rechter sprak van „een hele serieuze strooptocht”.