Vrouw (22) steelt dure horloges en sieraden van pleeggezin: werkstraf en schadevergoeding

Een Rolex, ter illustratie. FOTO PIXABAY

Een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden beschaamde het vertrouwen van het pleeggezin waarin ze was opgenomen door dure horloges en kostbare sieraden te stelen en te verpatsen.
Lees meer over
Leeuwarden

Dinsdag werd de vrouw door de politierechter bij verstek veroordeeld tot een werkstraf. De schade, door de rechter begroot op ruim 42.000 euro, moet ze vergoeden.

De vrouw was in het gezin geplaatst door een instantie die jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking begeleidt. De vrouw was zwanger en is later ook bevallen van een zoontje. Eind 2019 kwamen de pleegouders tot de ontdekking dat er sieraden en dure horloges, deels afkomstig uit een erfenis, waren verdwenen. Het ging om kostbare spullen, zoals horloges van Cartier, Van Gang en Tag Heuer.

Een van de horloges was een unieke gouden Rolex, een jubileumuitgave. De geschatte waarde van alles wat ontbrak, beloopt zo’n 60.000 euro. De pleegdochter bleek erachter te zitten. De vrouw had de kostbaarheden bij goudwisselkantoren in onder meer Leeuwarden, Zwolle en Groningen te koop aangeboden. Ze zou haar vader hebben gevraagd om de horloges aan de man te brengen.

Bij de politie verklaarde ze dat ze maar een fractie van de werkelijke waarde, 700 of 800 euro, zou hebben opgestreken. Later heeft ze haar excuses aan de pleegouders aangeboden. Ze schaamde zich. „Het had haar gesierd als ze haar verantwoordelijkheid had genomen en naar de zitting was gekomen”, stelde officier van justitie Marjolein van de Grampel.

Dat de vrouw had gestolen van de mensen die haar liefdevol in huis hadden genomen, noemde de officier „een steek in de rug”. De pleegouders zorgen voor het kind van de verdachte en hebben nog steeds contact met haar. Rechter Mirjam Venema betitelde de handelwijze van de verdachte als „gewiekst”. „Ze heeft ernstig misbruik gemaakt van het in haar gestelde vertrouwen”, aldus de rechter.

Overeenkomstig de eis veroordeelde Venema de vrouw tot een werkstraf van 60 uur plus 60 uur voorwaardelijk. De rechter wees een schadevergoeding van 42.275 euro toe. De gedupeerden hadden een hogere claim ingediend, bijna 10.000 euro meer. Als ze het restant op de verdachte willen verhalen, zullen ze dat via de burgerlijke rechter moeten doen.

Nieuws

menu