Vragenvuur over nieuw afvalsysteem Leeuwarden

Het Leeuwarder plan om inwoners vanaf 2022 te laten betalen per kilo afval maakt veel los. Inwoners hebben vooral zorgen over extra zwerfafval en dumping van troep door de buren.

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

De gemeente ontving afgelopen week twintig brieven van bewoners en landbouworganisatie LTO. Die gingen allemaal over het plan van PAL/GL-wethouder Bert Wassink om een zogeheten diftarsysteem in te voeren in Leeuwarden. De gemeenteraad liet zich hier woensdag voor het eerst over informeren.

Vanaf 2022 betalen Leeuwarders voor iedere leging van hun kliko en voor iedere aangeboden kilo een apart bedrag, als dit voorstel doorgaat. Het nieuwe systeem moet tot een betere afvalscheiding leiden. Bovendien pakt het uiteindelijk goedkoper uit, want zonder die betere scheiding lopen de kosten snel op.

Afval van de buren

De briefschrijvers maken zich vooral zorgen over toename van zwerfafval en over onbetrouwbare buren, zo blijkt. ,,Hoe voorkom je nu dat de buren afval in jouw container gooien?’’ vroeg Petra van der Sloot (VVD) woensdag. Voor veel mensen is dat ,,een zorgpunt’’, erkende Peter Hoogeveen van de gemeente.

Toch valt het in de praktijk mee, blijkt in andere gemeenten die al veel langer met diftar werken. Toen Heerenveen in 2019 begon met een vergelijkbaar systeem, konden inwoners een speciaal kantelslot aanschaffen voor 40 euro. Uiteindelijk bleek de belangstelling onder Heerenveners bescheiden: in het eerste jaar schaften slechts 129 gezinnen zo’n slot aan.

'Straks past dat in het rijtje stelen van je buurman'

Nu stoppen Leeuwarders wel eens afval in de container van de buren, maar dat loopt juist terug bij diftar dankzij sociale controle, denkt Hoogeveen: ,,Nu zit er geen financiële consequentie aan, maar straks past dat in het rijtje stelen van je buurman.’’ Wie zijn afval vol aanbiedt – en niet een dag van tevoren – loopt sowieso minder risico, denken de afvaldeskundigen.

Ervaringen Heerenveen en Enschede

Heerenveen en Enschede hebben al een tijdje diftar en praatten de Leeuwarder raad woensdag bij over hun ervaringen. De gemeente Enschede kampte altijd al met afvaldumping, maar zag sinds de invoering van diftar in 2017 geen grote toename. Enschede is nu jaarlijks 4 ton kwijt aan bestrijding van zulke ‘bijplaatsing’. Hiermee is 2 procent van de jaarlijkse afvalkosten in die gemeente gemoeid.

Ook Leeuwarden heeft in sommige wijken flink last van afvaldump. De gemeente zal in 2022 tijdelijk een extra medewerker (1 fte) beschikbaar krijgen om dit aan te pakken, zegt Hoogeveen. Nu al zijn handhavers voortdurend bezig om ‘bijplaatsing’ te bestrijden, benadrukt hij. Wie adresgegevens achterlaat in zijn achtergelaten vuilniszak, kan een boete verwachten.

'We willen ook een studentvriendelijke stad zijn'

D66-raadslid Johan Magré vroeg aandacht voor studenten. Dat is een lastige groep als het op afvalscheiding aankomt, ,,maar we willen ook een studentvriendelijke stad zijn’’. In Enschede is het vooral de verhuurder die aan hurende studenten duidelijk moet maken dat afvalscheiding belangrijker is. Doen ze dit niet, dan worden de hogere kosten verdisconteerd in de huur.

VVD’er Van der Sloot wilde weten waarom mensen ook apart moeten betalen per leging. Hiermee hoopt de gemeente mensen zover te krijgen dat ze geen halfvolle containers bij de weg zetten, legden de ambtenaren uit. Op basis van volle kliko’s kan Omrin betere en goedkopere inzamelroutes uitstippelen.

Sicko Klaver (GBL) wees op de kans dat mensen hun bak minder vaak bij de weg zitten, waardoor stankoverlast en aantrekkingskracht op ongedierte kan ontstaan. Verder oppert hij een mogelijke groei van afvaltoerisme buiten de gemeente. Binnenkort volgt nog een raadbijeenkomst over diftar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden