Vrachtwagenchauffeur krijgt lagere straf voor dodelijke aanrijding bij Warten

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

De 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit De Westereen die in december 2019 op de Stûkenwei bij de Fonjeachtbrug bij Warten een dodelijke aanrijding veroorzaakte, is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden.
Lees meer over
Leeuwarden

De chauffeur was in een flauwe bocht met zijn veewagen uitgeweken naar de linker weghelft om bosschages die over de weg hingen te ontwijken. De vrachtwagen kwam in botsing met een tegemoetkomende bestelbus, bestuurd door een 47-jarige inwoner van Bolsward. De bestuurder van de bus overleed ter plaatse. Het slachtoffer kon geen kant op, rechts van zijn voertuig was de vangrail.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een werkstraf van 200 uur en een rijontzegging van 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. De uiteindelijke straf viel lager uit omdat de rechtbank op een lichtere kwalificatie van het delict uitkwam. De officier vond dat er sprake was geweest van „aanmerkelijke schuld en onoplettendheid” van de kant van de vrachtwagenchauffeur, dat is volgens de wet een misdrijf.

De rechtbank oordeelde dat niet viel vast te stellen dat de man gedurende langere tijd onoplettend is geweest. De man reed niet te hard, hij had zelfs vlak voor de botsing afgeremd. Ook was hij niet door iets afgeleid. Er is volgens de rechtbank eerder sprake geweest van “een moment van onoplettendheid”. De chauffeur heeft onvoldoende rechts gehouden, waardoor er sprake is geweest van gevaarlijk rijgedrag. En dat is een (verkeers-) overtreding.

Nieuws

Meest gelezen