Voorwaardelijke celstraf voor zwendel met Zwarte Cross-kaartjes

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 19-jarige Leeuwarder is maandag door politierechter Klaas Bunk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken voor fraude met concertkaartjes.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder had zijn id-kaart uitgeleend aan twee maten, die de kaart gebruikten om een bankrekening te openen bij de Bunq Bank. Op die rekening werd 300 euro gestort door iemand die dacht dat hij betaalde voor kaartjes voor de Zwarte Cross. Het slachtoffer had een oproep op Facebook geplaatst, of iemand kaartjes had voor het muziekfestival in de Achterhoek.

De man zei tegen de rechter dat hij niet wist dat zijn id-kaart gebruikt ging worden om iemand op te lichten. Hij zou er pas achter zijn gekomen toen Bunq Bank de rekening – die op zijn naam stond – blokkeerde. Dat was niet wat hij bij de politie had verklaard, daar had hij gezegd dat zijn kameraden triomfantelijk hadden geroepen dat ze geld gingen verdienen. Hij zou er ook bij zijn geweest toen de rekening werd geopend.

De officier van justitie eiste voor medeplegen – wat juridisch gelijk staat aan plegen – een werkstraf van 30 uur. De Leeuwarder is twee weken geleden veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, voor openlijke geweldpleging. Volgens de wet moet de rechter er rekening mee houden wat de straf zou zijn geweest, als de oplichtingszaak was meegenomen bij die andere zaak. Bunk legde twee weken voorwaardelijke celstraf op. „Als stok achter de deur”, verduidelijkte hij. De man moet alleen of samen met zijn maten, waarvan hij zelf zei dat hij geen contact meer met ze heeft, de 300 euro terugbetalen voor de nooit geleverde Zwarte Cross-kaartjes.

Nieuws

menu