Voormalig eigenaar De Thuiskweker in Leeuwarden door hof vrijgesproken van faciliteren grootschalige hennepteelt

Wietplanten.

De voormalige eigenaar van Urban Garden Center/De Thuiskweker in Leeuwarden is donderdag door het gerechtshof vrijgesproken van het faciliteren van grootschalige of professionele hennepteelt.
Lees meer over
Leeuwarden

De man (45) uit Winschoten was eerder door de rechtbank veroordeeld omdat hij artikel 11a van de Opiumwet zou hebben overtreden. Dat artikel stelt het faciliteren van de grootschalige of professionele hennepteelt strafbaar en wordt ook wel de Wet Growshopverbod genoemd. De ondernemer heeft de aantijging altijd bestreden en stelt juist zijn bedrijfsvoering zodanig te hebben ingericht dat geen verboden handelingen plaatsvonden.

Inval in 2015

In het pand van het bedrijf werd op 26 mei 2015 een groot aantal goederen aangetroffen en in beslag genomen zoals hennepzaden, knipscharen, cannacutters en koolstoffilters. Deze goederen waren volgens het Openbaar Ministerie bestemd voor de grootschalige of professionele hennepteelt. Nog dezelfde dag gaf de officier van justitie een bevel tot vernietiging van deze goederen.

Het hof betreurt dat de goederen toen al zijn vernietigd en merkt op dat waarheidsvinding niet stopt op het moment dat de goederen door de politie worden aangetroffen. Door vernietiging van de goederen kan er geen nader onderzoek plaatsvinden en is derhalve niet vast te stellen of de goederen specifiek geschikt zijn voor de professionele, beroepsmatige of grootschalige hennepteelt.

Bewijs ontbreekt

Voldoende bewijs dat de goederen bestemd waren voor de professionele, beroepsmatige of grootschalige teelt, ontbreekt volgens het hof. Dat verdachte dat wist of ernstige reden had dat te vermoeden blijkt, aldus het vonnis, onvoldoende uit het dossier. Raadsman Tjalling van der Goot had ook vrijspraak bepleit. Hij stelde ondermeer dat geen nader onderzoek was gedaan naar de administratie van het bedrijf. De vernietigde voorraad - met een waarde van 100.000 volgens de verdediging - moet van het hof worden gecompenseerd.

De ondernemer was in februari 2017 door de rechtbank tot een voorwaardelijke celstraf van een maand veroordeeld. Het OM had een werkstraf van 150 uur geeist. De rechtbank vond ook al dat justitie onzorgvuldig had gehandeld, door in beslag genomen goederen vrijwel meteen te vernietigen. Ook het feit dat de eigenaar zijn bedrijf moest sluiten werd in de straf verdisconteerd.

Nieuws

Meest gelezen