Voormalig VN-baas Ban Ki-moon komt naar Leeuwarden om over het klimaat te praten

Oud-VN-baas Ban Ki-moon. FOTO AFP

Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, komt volgende week naar Leeuwarden. In het gebouw van Campus Fryslân praat hij dinsdagochtend over klimaatadaptatie. Ook voetballer Arjen Robben gaat spreken.
Lees meer over
Leeuwarden

De oud-VN-baas neemt ‘s morgens deel aan een twee uur durend forum. ‘s Middags vliegt hij terug naar zijn thuisland Zuid-Korea, weet Campus-woordvoerder Engelien Reitsma.

Ondertussen wordt dinsdagmiddag in Leeuwarden het academisch jaar geopend. Dat gebeurt in de Grote Kerk.

Derde poging

Ban Ki-moon zou al twee keer eerder naar Leeuwarden komen. Onder meer de coronapandemie gooide roet in het eten. ,,Het gaat nu echt gebeuren. Heel bijzonder’’, zegt Reitsma. ,,Het is ook mooi dat er veel jongeren bij zijn.’’

De Koreaan heeft een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen. Campus Fryslân is onderdeel van deze universiteit. Het gesprek in Leeuwarden gaat over klimaatverandering en is ook te volgen via een livestream.

De voormalig VN-chef is voorzitter van een organisatie die onderzoek doet naar manieren waarop mensen zich kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Deze instantie, het Global Center on Adaptation, werd in 2018 opgericht. Ban Ki-moon was toen aanwezig bij de lancering ervan in de Ridderzaal in Den Haag. Arjen Robben is ambassadeur van de organisatie.

Nieuws

menu