Bij de McDonald's van Goutum op zondag: uit verveling in de rij voor een hamburger, want wat moet je anders?

Op het spitsuur rijden de auto’s zich rondom de McDonald’s van Goutum soms hopeloos vast. Dan staan er zes verkeersregelaars klaar voor de hongerigen.

Bij elke McDrive in Friesland is het op zondagmiddag bal. Bij deze hier in Goutum staan de auto’s vier rijen dik te wachten.

Bij elke McDrive in Friesland is het op zondagmiddag bal. Bij deze hier in Goutum staan de auto’s vier rijen dik te wachten. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Zondagmiddag, wat te doen? ,,We game wol, mar dêr bist op it lêst ek wol ris klear mei’’, vertelt Marcel Smidt. De Dokkumer staat bij een auto, onder de rook van Leeuwarden, op de carpoolparkeerplaats bij de Boksumerdyk. Zijn maten staan er naast. Sommigen komen uit Sneek of Heeg. Goutum ligt lekker centraal, dus dat is een goede plek om af te spreken.

,,Dan ride we wat rûntsjes troch Fryslân’‘, zegt Sneker Sjoerd Seffinga. ,,It leafst op de wat lytsere dykjes, in bytsje om dy hinne sjen.’’ Nu eten de twintigers even een hamburger en drinken cola of een milkshake. Allemaal gehaald bij de McDonald’s even verderop.

Ze zijn de enigen niet, overal staan auto’s met snackende inzittenden. ,,Froeger gongen we sneontejûns op stap en dan wiest de oare deis miskien in bytsje brak’’, bekent Smidt. ,,Mar no? Alle kafees binne ticht, de winkels, wat moatst?’’

Lange rijen biertafels

Het Leeuwarden van de achttiende eeuw had op zondagen meer vertier te bieden dan vandaag de dag. Op de brede kant van de Nieuwestad stonden er tussen de lindebomen lange rijen biertafels uitgestald, waar het een komen en gaan was. Eerzame burgers dronken er hun bier en soms danste het jongvolk er op de tonen van een speelman.

Predikanten begonnen zich verschrikkelijk aan dat liederlijke gedrag te ergeren. De zedenpredikers kregen het bij het stadsbestuur voor elkaar dat er een dansverbod voor straat en kroeg kwam.

 

Niet iedereen liet zich daardoor uit het veld slaan. Uit de mond van zijn grootvader Cornelis Oedses Spoelstra tekende de bekende dialectoloog en arts Johan Winkler (1841-1916) op dat jongeren het verbod omzeilden door bovenop de Oldehove te gaan dansen. ,,Dit was noch een gelagkamer, noch een openbare straat’’, aldus Winkler.

Afval op straat gedumpt

Wat de Oldehove in pak hem beet 1770 was, zijn de McDonald’s anno nu. En het maakt eigenlijk niet uit of ze nu in Drachten, Harlingen of Joure staan, overal verschijnen op zondag lange rijen auto’s vol hongerige vertierzoekers. Als het echt druk is, staan er in Goutum wel zes mensen het verkeer te regelen.

Carin Krijgsman woont om de hoek bij de McDrive. ,,Je merkt wel echt dat het drukker is’’, zegt ze. ,,Zeker op zondag. Dan komen zelfs hier auto’s staan. Er zijn er bij die draaien hun raam open en kieperen het afval gewoon op straat.’’

Dat probleem is ouder. Al sinds de komst van McDonald’s naar Goutum, halverwege de jaren negentig, klagen dorpsbewoners over het zwerfvuil. In het jaar 2000, na de zoveelste klacht, beloofde toen nog wethouder Arno Brok weer eens contact op te nemen met het fastfoodrestaurant.

Tachtig klanten per uur

Krijgsman lijkt niet erg onder het afvalprobleem te lijden. ,,Laatst hoorde ik van een vriendin dat ze een uur in de rij had moeten staan voor een Happy Meal.’’ De Goutumse lacht. ,,Je moet er maar zin in hebben. Dan doe ik liever iets anders op mijn zondagmiddag. Ik kook zelf wel!’’ Toch heeft McDonald’s het bestelproces aardig gestroomlijnd. Er zijn maar liefst vier wachtrijen ingericht.

Het meisje dat de bestellingen opneemt, komt bij je autoraam staan. Van achter haar mondkapje lacht ze de klanten vriendelijk toe. ,,Het klink misschien raar’’, vindt ze. ,,Maar sinds corona is het hier echt veel drukker. Ik denk dat ik hier wel tachtig klanten per uur voorbij zie komen.’’ Even verderop reikt haar collega het pinapparaat op een stokje aan.

Tussen alle snackende automobilisten door komen Karin en Epéus Wienia aangewandeld. ,,Nee, wij hebben niet iets bij McDonald’s besteld’’, bezweert Karin. ,,Wij wandelen iedere dag een uur.’’ Haar man: ,,We hebben verschillende routes, deze hier door Goutum is er een van. Meestal lopen we een uur.’’ Wat ze nog meer doen tegen de verveling? ,,We lezen veel’’, zegt Karing. Epéus: ,,Maar om eerlijk te zijn duurt mij deze toestand nu al wel veel te lang.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram