Volgende week groot werk aan perronkappen NS-station Leeuwarden

Station Leeuwarden. Foto: Niels Westra

De grootschalige werkzaamheden aan de perronkappen van het Leeuwarder NS-station zijn deze zomer vooral te merken in het eerste weekeinde van augustus.
Lees meer over
Leeuwarden

Uiteindelijk zullen alle kappen losgemaakt worden voor restauratie of herstel, dus ook het hoge gedeelte pal achter het gebouw. Deze enorme klus is nodig omdat weer en wind de constructie en de kappen door de jaren heen flink heeft toegetakeld. 

Een deel van de overkapping werd eerder al verwijderd, om te voorkomen dat deze bij een storm zouden instorten. Het station is rijksmonument en veel onderdelen moeten dan ook weer in historische staat worden teruggebracht.

Weekendklussen

In het weekeinde van 1 tot en met 3 augustus werkt Prorail op perron 1 en 2, zo laat woordvoerder Aldert Baas weten. Op perron 1 vindt herstel plaats van de oude situatie, terwijl perron 2 wordt ingekort om de latere werkzaamheden voor te kunnen bereiden. Ook in oktober en december vinden zulke weekendklussen plaats.

,,Tijdens de werkweekenden zoals in augustus zijn er aanpassingen in het treinvervoer en rijden er deels vervangende bussen.’’ Voor reizigers is het dus zinvol om de NS-website in de gaten te houden. Er komt op het station een informatiebus met uitleg over de ingrepen.

Looproutes

Baas: ,,Op het station kunnen de looproutes veranderen, doordat er op verschillende plaatsen werkterreinen zijn ingericht. De alternatieve routes worden met borden aangegeven en zijn al zichtbaar voordat reizigers het station betreden. Er wordt niet op alle perrons tegelijk gewerkt, de werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd op verschillende perrons.’’

Nieuws

Meest gelezen