Volgende week Black Lives Matter-protest in Leeuwarden

Het was woensdag druk in Rotterdam. ANP

Leeuwarden is zaterdag 13 juni het decor van een Black Lives Matter-bijeenkomst. Op social media wordt de demonstratie aangekondigd.
Lees meer over
Leeuwarden

Waar in Leeuwarden de bijeenkomst gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De organisatie is in handen van ‘Leeuwarden kan het, Sinterklaasfeest voor iedereen’. Een groep die zich eerder heeft uitgesproken tegen de rol van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest.

Ruim vijftig mensen hebben intussen aangegeven dat ze mee willen doen. Meer dan honderd anderen zijn geïnteresseerd.

George Floyd

Overal in Amerika en Europa worden Black Live Matters-bijeenkomsten georganiseerd sinds George Floyd op 25 mei door politiegeweld om het leven kwam. Minutenlang drukte een agent met zijn knie op de nek van Floyd, die meerdere malen aangaf dat hij geen adem kon halen. Floyd overleefde het niet.

Drukte bij protesten

In Nederland is woensdag een bijeenkomst in Rotterdam stilgelegd omdat het te druk was, daarna waren er opstootjes in de Havenstad. Maandag was er een bijeenkomst in Amsterdam waar 5000 mensen op af kwamen, wat leidde tot verontwaardiging omdat de coronamaatregelen niet in acht werden genomen. Bijeenkomsten in bijvoorbeeld Groningen verliepen zonder incidenten en met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Nieuws

menu