Volgend jaar bouw nieuw bezoekerscentrum Hegebeintum

De middeleeuwse kerk op de terp van Beintum, de hoogste terp van Nederland. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Als alles meezit begint volgend jaar de bouw van een nieuw kennis en informatiecentrum bij de terp van Hegebeintum. De financiering is in ieder geval rond.
Lees meer over
Leeuwarden

Het is een kwestie van de lange adem, maar nu is het toch echt in zicht. De bouw van een nieuw kennis- en informatiecentrum in Hegebeintum. ,,We zijn er drie jaar terug mee begonnen, en het ziet er goed uit nu”, zegt voorzitter Rits van der Ploeg van de stichting Terp Hegebeintum. ,,En het is nodig, want dit gebouw voldoet niet meer. Lekkages, geen isolatie, het is allemaal wat verouderd.”

Het huidige bezoekerscentrum - dertig jaar geleden begonnen met een oud klaslokaal en in de loop der tijden uitgebouwd - en de kerk trekken jaarlijks zo’n achtduizend mensen naar de hoogste terp van het land. Met het nieuwe informatiecentrum zou dat kunnen groeien tot tien- tot twaalfduizend mensen. ,,En dat is ook wel het maximum voor Hegebeintum.” Ook de vrijwilligers van het huidige bezoekerscentrum zijn volgens Van der Ploeg en secretaris Mient Holwerda enthousiast over het nieuwe ontwerp.

Een eerste ontwerp van het nieuwe centrum kon niet rekenen op de goedkeuring van de inwoners van het terpdorp. Te hoog, te groot aldus Van der Ploeg. ,,Maar het nieuwe centrum wel, dat hebben we gepresenteerd aan het dorp en dat viel goed. Het is minder hoog dat het eerdere ontwerp en past meer bij de bebouwing.” Belangrijk voor de stichting is de zichtlijn met de terp en de kerk zelf. De maximale hoogte van het gebouw bedraagt nu 8 meter en daarmee ontstaat de zichtlijn. ,,Maar het infocentrum ligt lager dan de woningen dus qua hoogte steken we er niet bovenuit.”

In totaal is er een budget van 8 tot 9 ton. 5 ton kwam van het Waddenfonds, de Rabobank, VSB en andere fondsen en stichtingen zorgden voor de rest van het geld. ,,Maar het geld is niet alleen voor de bouw maar ook voor de inrichting en de huisstijl en alle andere zaken die geregeld moeten worden.”

Lees ook LC+ | Hegebeintum: een uitzonderlijke terp, met nu ook een eigen boek

Nieuws

Meest gelezen