Lees terug: Leeuwarder (27) neemt verantwoordelijkheid Groene Sterzaak op zich

FOTO ANP

Een 27-jarige Leeuwarder zegt in zijn eentje verantwoordelijk te zijn geweest voor mishandeling van een 18-jarige Groninger vorig jaar in de Groene Ster. Hij en een 30-jarige plaatsgenoot stonden dinsdag terecht.  De verdachte zat in de gevangenis in Veenhuizen, maar is overplaatst naar Leeuwarden omdat hij een medegedetineerde had bedreigd.
Lees meer over
Leeuwarden

De man uit Groningen werd in zijn woonplaats ontvoerd en naar de Groene Ster bij Leeuwarden gereden vanwege een drugsconflict. In het recreatiegebied is hij vervolgens zwaar mishandeld.

De 27-jarige Leeuwarder beweerde dinsdag in de rechtbank de persoon te zijn die de man intapete met ducttape en tie-wraps aanbracht om de enkels. Dit zou zijn gebeurd tijdens een vechtpartij naar aanleiding van een mislukte drugsdeal.

De Groninger zou hem 500 gram wiet leveren. De Leeuwarder had al een aanbetaling gedaan, maar de levering bleef uit. Dus toog hij met een paar maten naar Groningen om verhaal te halen. Die werd daar gedwongen in de auto te stappen en naar Leeuwarden gereden, waar de mannen hem, zoals de 27-jarige vertelde, ,,even wilden laten schrikken.’’ De Groninger was volgens de man ook niet in de sloot ‘gejonast’, maar belandde in het water doordat hij hem duwde.

Het slachtoffer had verklaard dat er minstens drie mannen bij betrokken waren, maar de Leeuwarder bleef dit dinsdagochtend bij de rechtbank tegenspreken.

De Leeuwarder zat vast in de gevangenis in Veenhuizen maar is overgeplaatst naar de Leeuwarder gevangenis. Omdat hij in Veenhuizen een medegedetineerde had bedreigd. De man was onderweg naar de luchtplaats toen hij iemand tegenkwam die hij kende en met wie hij ,,niet goed was.’’ Volgens de Groene Sterverdachte was het echter niet hij, maar de ander die dreigde.

Claim

Maandag stonden de vier andere verdachten in de Groene Sterzaak terecht, zij bleven ontkennen de Groninger te hebben mishandeld. Ook van ontvoering zou geen sprake zijn geweest.

Tijdens de eerste zittingsdag vorderde het slachtoffer ruim 22.000 euro. Hij kampt sinds het voorval onder meer met ptss en een slaapstoornis. Volgens advocaat Van der Molen van de Groninger betreft de claim 20.000 euro smartengeld en ruim 2.000 euro aan materiële schade, zoals tandartskosten en het eigen risico van de zorgverzekeraar.

Voor de behandeling van de zaak zijn vier dagen uitgetrokken. Lees hieronder hoe de tweede dag in de zaak verliep en lees hier het liveblog terug van maandag.

Nieuws

menu