Het vlot Sterke Yerke IV is van zijn ligplaats in Leeuwarden verdwenen: 'Ik ben me rot geschrokken. We hopen op een oudejaarsstunt'

De Sterke Yerke IV wordt te water gelaten in Harlingen. Beeld: Eigen foto

Het vlot Sterke Yerke IV is van zijn ligplaats in de jachthaven op de Hemrik bij de Froskepôlle in Leeuwarden verdwenen. ,,We zijn er beroerd van”, zegt Wilfred de Jong van Sterke Yerke.
Lees meer over
Leeuwarden

Anderhalve week ligt het vlot in Leeuwarden in plaats van op zijn vaste plek in de haven van Harlingen. Vrijdagochtend toog de ploeg naar de Froskepôlle om winteronderhoud te plegen, maar bij aankomst was het vlot nergens te bekennen. ,,Ik ben me rot geschrokken”, zegt De Jong. ,,Het is niet een ding dat je zomaar steelt. Het is opvallend oranje en het is 15 bij 7 meter.”

Doordat het vlot in Leeuwarden niet aangesloten was op stroom vanaf de wal, deed het alarmsysteem het niet.

De Jong denkt dat het mogelijk om een oudejaarsstunt gaat. ,,En dat hopen we ook, want dan komt het vlot op 1 januari hopelijk letterlijk boven water.” De Jong wacht met aangifte doen tot na 1 januari. ,,Als het wel een stunt is, willen we ook niet flauw doen. Maar ik heb de verzekering wel al nagelezen. Als hij daadwerkelijk gestolen is, moeten we daar een beroep op gaan doen.”

De Jong spreekt van ,,een gigantisch probleem” als de Yerke niet terug wordt gevonden. ,,Er staat heel dure apparatuur op het vlot. En we hebben grootse plannen om met jongeren op reis te gaan.”

De Jong weet niet wanneer het vlot gestolen is. ,,We merkten het vanochtend, maar het kan ook al een paar dagen geleden zijn gebeurd.” De Jong roept iedereen op om uit te kijken naar de Yerke. ,,Het is niet iets wat je makkelijk kan verstoppen, dan heb je een loods nodig. Dus ik hoop dat mensen om zich heen kijken en als het ergens aan de kant ligt, dat mensen ons bellen.”

Nieuws

menu