Vlog waarin burgemeester Schuiling van Groningen belt met 'neef' Buma in Leeuwarden is een hit

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen.

Zijn videoboodschappen waren al een bescheiden hit op social media. Maar met zijn laatste coronavlog is Koen Schuiling ineens viral gegaan.
Lees meer over
Leeuwarden

Sarcastisch schetst Schuiling in het fimpje de ‘voordelen’ van corona. Thuiswerken bijvoorbeeld, of videovergaderen. ,,Hoef je ook niet helemaal naar Friesland’’, zegt hij, terwijl hij online verbinding legt met zijn Leeuwarder collega Sybrand Buma - met een portret van deze Friese ‘neef’ nadrukkelijk op de achtergrond in de boekenkast.

Alom enthousiaste reacties

Het filmpje was tot woensdagmiddag al bijna 150.000 keer bekeken via social media en krijgt alom enthousiaste reacties. ‘Groningen heeft de droogste burgemeester van Nederland’, tweet bijvoorbeeld Guus Valk, chef van de politieke redactie van NRC. De video scoort zelfs bij de Zuiderburen. Een verademing, tweet Flor De Ridder: ,,Hier in België zitten we met een hoop saaie politiekers.’’

De videoboodschap is de jongste in een reeks van inmiddels ruim twintig coronavlogs die Schuiling sinds de eerste lockdown heeft gemaakt in samenwerking met Joris Barske, videomaker in gemeentelijke dienst. Eerder beantwoordde de burgemeester op droogkomische wijze coronavragen van kinderen uit zijn gemeente. Ook die filmpjes werden veel bekeken, net als die waarin Schuiling en Buma een kerstgroet brengen in hun beste Frysk en Grunnegs.

Maar niet eerder schoot Schuiling zó in de roos. De reeks is nog lang niet ten einde, zegt Barske, eerder verslaggever en presentator bij RTV Drente. Hij bedenkt de opzet en insteek van de vlogs. Bij het filmen krijgen ze al improviserend hun definitieve vorm. ,,Een winnende combinatie’’, lacht de maker. ,,Die luchtige toon werkt heel goed om de boodschap over de bühne te krijgen.’’

Nieuws

menu